Diabetul, intalnit tot mai des la copii. Alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul duc la apariţia maladiei
Diabetul a devenit o problemă de sănătate naţională, mai ales că boala este tot mai des întâlnită la copii.
Pe lângă factorul genetic, alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul duc la apariţia maladiei, care, în general, este depistata târziu, pentru că celor mici nu le este testată la timp glicemia. Ministrul Sănătăţii promite acum că vor începe mai multe programe de screening.
Viaţa unui copil se schimbă radical atunci când este diagnosticat cu diabet. Trebuie să aibă grijă ce şi cât mănâncă, nu are voie să se agite şi nici să se enerveze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei diagnosticaţi cu diabet de tip 1 sunt de cele mai multe ori dependenţi de insulina şi ajung să facă sute de injecţii. Cauzele sunt în general genetice şi, din păcate, boala nu poate fi prevenită. Problemele nu se opresc aici.
In ultimii ani sute de copii au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2, iar principala cauza o reprezintă, spun medicii, o alimentaţie nesănătoasă bazata pe fast-food şi băuturi carbogazoase. De multe ori, chiar cu acordul părinţilor, copiii consumă astfel de produse încă de la micul dejun.
În prima fază ajung să fie supraponderali sau obezi. Apoi, pancreasul nu mai secretă insulina necesară, iar zahărul din sânge nu mai poate fi reglat de organism.
Cu toate astea, diabetologii spun că pentru a ii proteja pe cei mici nu trebuie să le interzicem total consumul de dulciuri. Trebuie doar să îi supraveghem şi să-i facem să înţeleagă că sănătate lor depinde în mare măsură de ce mănâncă.
La fel de important este ca o dată pe an să le măsuraţi glicemia copiilor, chiar dacă nu lăsa impresia că ar fi bolnavi. Analizele sunt gratuite.
La nivel naţional peste 780.000 de bolnavi sunt trataţi de diabet. România da anual 490 de dolari pentru un pacient, pe când bulgarii pot ajunge la 1200 de dolari, iar în ţări precum Austria, Elveţia şi Danemarca sumele alocate variază între 6.000 şi 11.000 de dolari.