Zeci de mii de români suferă de intoleranță la lactoză sau la gluten

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de români suferă de intoleranţă alimentară la gluten sau lactoză şi trebuie să fie foarte atenţi la mâncare, ca să nu ajungă la spital.

 Nu toate restaurantele şi firmele de catering sunt pregătite pentru astfel de clienţi. Dar pe piaţă au început să apară produse, inclusiv româneşti, fără lactoză, gluten sau zahăr.

Maria are 7 ani şi încă de la un an nu are voie să mănânce produse din grâu, orez, ovăz, secară, graham sau griș, deoarece conţin gluten.

Camelia Coroianu, mama Mariei: Când voiam să ieşim la restaurant, trebuia să mergem cu caserola după noi, cu mâncarea pentru ea. Am păţit să comand în restaurant un grătar de pui pentru fetiţa mea şi a cerut doar sare. El a pus şi piper şi boia, care conţin gluten, şi fetiţa mea a avut dureri puternice. Odată am ajuns la urgenţe."

Deşi pare banal, o alună rătăcită într-o salată îi poate provoca şoc anafilactic sau chiar moartea unei persoane cu intoleranţă. Peste 200.000 de români sunt alergici la cel puţin un aliment. 80.000, dintre care 30.000 copii, suferă de celiachie, adică intoleranţă la gluten. Un restaurant din Cluj găteşte special pentru ei, fără gluten.

Beni Cuc, administrator „Bucătărie fără Gluten": „Nevoia era foarte mare, oamenii nu aveau de unde să îşi ia astfel de produse. Pot mânca pizza, paste risotto, care sunt uneori poate mai gustoase doar că nu au gluten."

Citește și
nutritie
O treime din populatie sufera de o forma de intoleranta alimentara. Testele genetice care ne arata cum sa ne hranim

Maria şi părinţii ei răsufla acum uşuraţi.

Maria Coroianu: „Mă bucur că pot să mănânc şi eu ca ceilalţi copii. Înainte trebuia să îmi iau caserolă. Îmi place mult de tot pizza."

Iar în această cofetărie din Cluj, prăjiturile nu conţin deloc zahăr alb, lapte sau smântână. Proprietara laboratorului a făcut cursuri în străinătate, pentru a învăţata diverse reţete pentru bolnavi, după ce fiul ei a fost diagnosticat cu alergie la proteina din lapte de vacă, iar nepotul ei cu diabet.

Veronica, patiser: „Am ajuns în prima fază să fac un curs special pentru acest gen de produse în Italia, în care nu se folosea faină albă; se folosea faină de castane, faină de talioca, în care nu se foloseşte lapte sau smântână, ci se folosea lapte de cocos, lapte de orez."

Prof. dr. Marcel Tanțău, medic primar Medicină Internă şi Gastroenterologie:Sunt foarte periculoase intolerantele; pot provoca diaree severe, care în timp pot duce la carente de vitamine în organism şi ar putea să ne pună viaţa în pericol."

Specialiştii atrag atenţia că a crescut şi numărul diabeticilor.

Cristina Petruț, vicepreşedinte Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România:11 la sută din populaţie are diabet de tip unu sau doi şi trendul este crescător la diabetul de tip 2 care se face din cauza dulciurilor şi a stresului."

Din fericire, pe piaţă există produse inclusiv româneşti, fără lactoză, gluten sau zahăr.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Legatura dintre intoleranta la gluten si infertilitate. Ce e de facut cand copilul nu apare nici dupa un an de incercari
Legatura dintre intoleranta la gluten si infertilitate. Ce e de facut cand copilul nu apare nici dupa un an de incercari

Intoleranta la gluten poate fi o cauza a infertilitatii. Si infectiile genitale netratate pot juca un rol decisiv in intarzierea aparitiei unei sarcini. Ce atuuri aveti la indemana pentru a eviat astfel de situatii?

O treime din populatie sufera de o forma de intoleranta alimentara. Testele genetice care ne arata cum sa ne hranim
O treime din populatie sufera de o forma de intoleranta alimentara. Testele genetice care ne arata cum sa ne hranim

Organismul fiecarui om este unic, iar asta se vede cel mai bine atunci cand vorbim de planul nutritional. Alimente obisnuite pentru unii pot fi periculoase pentru altii.

De-a lungul vietii, cu totii ajungem sa suferim de insuficienta la lactoza. De ce sa nu bem lapte dupa o infectie digestiva
De-a lungul vietii, cu totii ajungem sa suferim de insuficienta la lactoza. De ce sa nu bem lapte dupa o infectie digestiva

Dupa o infectie digestiva renuntati pentru o perioada indelungata la lactatele dulci. Alimentele intretin simptomele care v-au deranjat.

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.