Zeci de mii de români suferă de intoleranță la lactoză sau la gluten
Zeci de mii de români suferă de intoleranţă alimentară la gluten sau lactoză şi trebuie să fie foarte atenţi la mâncare, ca să nu ajungă la spital.
Nu toate restaurantele şi firmele de catering sunt pregătite pentru astfel de clienţi. Dar pe piaţă au început să apară produse, inclusiv româneşti, fără lactoză, gluten sau zahăr.
Maria are 7 ani şi încă de la un an nu are voie să mănânce produse din grâu, orez, ovăz, secară, graham sau griș, deoarece conţin gluten.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Camelia Coroianu, mama Mariei: „Când voiam să ieşim la restaurant, trebuia să mergem cu caserola după noi, cu mâncarea pentru ea. Am păţit să comand în restaurant un grătar de pui pentru fetiţa mea şi a cerut doar sare. El a pus şi piper şi boia, care conţin gluten, şi fetiţa mea a avut dureri puternice. Odată am ajuns la urgenţe."
Deşi pare banal, o alună rătăcită într-o salată îi poate provoca şoc anafilactic sau chiar moartea unei persoane cu intoleranţă. Peste 200.000 de români sunt alergici la cel puţin un aliment. 80.000, dintre care 30.000 copii, suferă de celiachie, adică intoleranţă la gluten. Un restaurant din Cluj găteşte special pentru ei, fără gluten.
Beni Cuc, administrator „Bucătărie fără Gluten": „Nevoia era foarte mare, oamenii nu aveau de unde să îşi ia astfel de produse. Pot mânca pizza, paste risotto, care sunt uneori poate mai gustoase doar că nu au gluten."
Maria şi părinţii ei răsufla acum uşuraţi.
Maria Coroianu: „Mă bucur că pot să mănânc şi eu ca ceilalţi copii. Înainte trebuia să îmi iau caserolă. Îmi place mult de tot pizza."
Iar în această cofetărie din Cluj, prăjiturile nu conţin deloc zahăr alb, lapte sau smântână. Proprietara laboratorului a făcut cursuri în străinătate, pentru a învăţata diverse reţete pentru bolnavi, după ce fiul ei a fost diagnosticat cu alergie la proteina din lapte de vacă, iar nepotul ei cu diabet.
Veronica, patiser: „Am ajuns în prima fază să fac un curs special pentru acest gen de produse în Italia, în care nu se folosea faină albă; se folosea faină de castane, faină de talioca, în care nu se foloseşte lapte sau smântână, ci se folosea lapte de cocos, lapte de orez."
Prof. dr. Marcel Tanțău, medic primar Medicină Internă şi Gastroenterologie: „Sunt foarte periculoase intolerantele; pot provoca diaree severe, care în timp pot duce la carente de vitamine în organism şi ar putea să ne pună viaţa în pericol."
Specialiştii atrag atenţia că a crescut şi numărul diabeticilor.
Cristina Petruț, vicepreşedinte Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România: „11 la sută din populaţie are diabet de tip unu sau doi şi trendul este crescător la diabetul de tip 2 care se face din cauza dulciurilor şi a stresului."
Din fericire, pe piaţă există produse inclusiv româneşti, fără lactoză, gluten sau zahăr.