În căutarea zahărului ascuns din alimente, care ne îmbolnăvește. Cum apare așa-numitul "ficat gras"
LA CSID suntem în căutarea zahărului ascuns, căci nu ne oprim doar la prăjituri sau bomboane. Analizăm și murăturile de la raft, mezelurile, sosurile, maioneza ori .. pâinea.
Percepem drept dulce 4 din 5 produse rafinate.
Cantitatea impresionantă de zahăr provenită de la ele bate, mai întâi...în pancreas, unde consumă celulele care produc insulină. Este afectat apoi ficatul - atât de tare, încât se poate ajunge la ciroză hepatică.
La teorie toți suntem profesori...
”Nu prea mănânc zahăr, că mănânc miere. Nu beau cafea, nu mănânc dulciuri din comerț, deci cumva țin cont. Adică n-am zahăr acasă!” - spune o tănără.
Are, în schimb, câteva sute de grame de zahăr în tortul "trio ciocolată", pe care l-a cumpărat, spune ea, ca o excepție.
”M-am uitat aici să văd ce conține... dacă are vreun "E", ceva, să știu exact ce mănânc!”
Dulciurile rafinate sunt, în zilele noastre, adevărate puneri în scenă. Un spectacol de culori, căruia și adult fiind, cu greu îi poți rezista. Evident, nimeni nu vrea să audă că un tort e cel mai mare coșmar al unui specialist în boli metabolice, dar exact așa stau lucrurile...
Un asemenea aliment conține molecule mici de zahăr, care circulă cu ușurință în sistemul digestiv.
Dr. Ovidiu Peneș, specialist: ”Trece repede prin bariera intestinală, trece în sânge și în sânge face o concentrație mare de glucoză. În momentul acela pancreasul observă creșterea glicemiei și începe să secrete, să arunce în circulație o cantitate mare de insulină. Creșterea secretiei de insulină va determina un cerc vicios, un sindrom metabolic. Și noi din îngrășare mergem spre îngrășare masivă, spre obezitate.”
Domnul Constantin are 56 de ani și 123 de kilograme. A devenit diabetic, iar medicul i-a spus nu doar să renunțe complet la bomboane și ciocolată, ci și la mezeluri, murături și sosuri industriale; în prezent, majoritatea conțin adaosuri importante de zahăr.
Prin ficat trec toate dramele din farfurie... zahărul crește trigliceridele, acele grăsimi care, împreună cu colesterolul, se lipesc pe vasele de sânge și pe organe.
Primul efect major este așa-numitul "ficat gras".
Dr. Rubin Munteanu, medic primar în chirurgia obezității: ”Steatoza hepatică reprezintă încărcarea grasă a ficatului. Sau "foie gras"! La om se cheamă steatoză hepatică, la gâscă se cheamă foie gras. Celula hepatică este plină de grăsime și culoarea lui devine gălbuie”.
Boala poate da înapoi, prin dietă și mișcare. Sau... evoluează spre steato-hepatită, ce presupune și o inflamație. Apoi, spre ciroză hepatică.
Pe piață întâlnim tot mai multe iaurturi ce conțin fructe glasate, bomboane și fulgi de ciocolată. Într-o cutie de 200 de grame intră până la patru linguri de zahăr!
Nu-i de mirare că astăzi copiii au ajuns să consume aproape de două ori mai mult zahăr decât un adult. Când cel mic vrea "ceva dulce", încercați măcar să-i oferiți o mâna de prune, struguri sau o banană.
Culmea e că și dacă mâncăm mai mult de un kilogram de fructe proaspete pe zi, fructoza, care e un zahăr natural, se va transforma tot în grăsime și devine un factor de toxicitate pentru ficat.
Așadar, cheia rămâne... moderația! Aveți grijă la calitatea zaharurilor pe care le includeți în alimentație, dar și la cantități.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, diabet, ficat, alimentatie, csid, dulce,
Dată publicare:
09-11-2017 16:00