Sportul practicat inca de la varste frageda isi pune amprenta asupra viitorului. Cum putem optimiza fertilitatea genelor
Sportul practicat inca de la varste fragede isi pune amprenta asupra viitorului. Prin miscare sustinuta, individul interactioneaza cu propriile gene. Le creeaza un mediu confortabil si le convinge ca pot duce un trai indelungat.
Tot genelor le putem indica sa optimizeze fertilitatea. Un amanunt deloc de neglijat, mai ales ca, potrivit cercetarilor, un cuplu european din sase intampina probleme.
Renuntati la pantofi. E timpul pentru sport! Ceea ce vedeti acum se numeste deep work si este un antrenament functional.
Alexandras Georgiadis, traineri: "In antrenamentul functional se lucreaza doar cu greutatea corpului si forta gravitationala, nu ai nevoie de alt echipament. La inceput ar fi recomandat, o data - de doua ori pe saptamana."
Ce are in plus fata de alte tipuri de activitate fizica? Nu va desprindeti de la sol, dar va lucrati fiecare muschi din corp.
Alexandras Georgiadis: "Noi funtionam ca un intreg si toate exercitiie care se efectueaza la deep work fac ca intreg organismul sa lucreze ca un tot unitar, de la articulatii, muschi."
Un astfel de antrenament este util inca de la varste fragede. Miscarile pot face diferenta mai tarziu.
Epi-genetica este domeniul care studiaza interactiunea dintre genele noastre si mediu. Avem acelasi ADN in fiecare celula a corpului. Acelasi numar de cromozomi si aceeasi informatie genetica. De mai bine de doua decenii, am aflat si ca mediul le influenteaza decisiv.
Doctor Dorina Codreanu, specialist infertilitate: "Sunt studii care spun ca aceste informatii din mediu pot fi tramsmise si la urmasi. Daca bunicii nostrii au avut un stil de viata sanatos, ne transmit si noua o rezistenta mai mare la boli."
Cum, de altfel, detinem si informatii mai putin sanatoase.
Doctor Dorina Codreanu: "Iarasi barbatii care fumeaza la pubertare au risc mai mare de a transmite copiilor modificari epigenetice. Pot sa transmita urmasilor boli ca diabetul
Ce legatura au toate acestea cu sportul? Miscarea completa actioneaza direct asupra informatiei gentice. Studii facute pe maratonisti arata ca genele lor sunt mai tinere cu zeci ani decat varsta biologica. Mai exact, asa-numitele telomere, prezente pe fiecare gena.
Telomerele au o lungine determinata genetic. Raman la dimensiuni optime, daca faceti sport in mod regulat. De aceste caracteristici ale informatiei genetice depinde si fertilitatea. Miscarea zilnica inseamna atat perioade fertile lungi, cat si gene puternice transmise urmasilor.