5 lucruri despre folosirea de substante interzise in sporturile de contact. LISTA luptatorilor celebri prinsi dopati

Trustory Sport

Sporturile de contact profesioniste au avut un boom extraordinar in ultimele 2 decenii.

Mai intai a aparut circuitul K-1, ce isi are originile in Japonia si care a adus in prim planul lumii sporturile profesioniste de contact la inceputul anilor '90.

Primele gale de K-1 au adus si primii eroi din acest sport, Ernesto Hoost, Peter Aerts, Andy Hug, Mike Bernardo, Jerome Le Banner, Ray Sefo si multi altii au fost idolii multor luptator ce urca acum in ringul K-1 sau intra in custile de MMA. Acestia au reprezentat epoca "romantica" a K-1-ului si au fost urmati la activa ani de prima generatie de luptatori de MMA.

Acestia din urma au reprezentat de fapt luptatorii care au activat in Pride si nu in UFC, cea mai mare promotie din lume in acest moment. Wanderlei Silva, Rampage Jackson, Shogun Rua, Fedor Emelianenko, Rodrigo Nogueira, Mirko CroCop si ceilalti luptatori urcau in ring de cateva ori pe an pentru a se lupta intr-un sistem foarte apropiat de o lupta fara reguli.

Meciurile brutale dar si frecventa luptelor ii facea pe luptatori sa gaseasca solutii pentru a veni mereu in varf de forma la meciuri. Acestia au gasit portita de scapare prin folosirea de "steroizi", mai ales ca organizatorii din Pride nu aveau decat o regula, dupa cum au declarat mai multi luptatori ce au activat in acea promotie.

Citește și
James Stewart MacDonald
Un culturist scotian de doar 17 ani a fost gasit mort. Abuzul de steroizi este prima ipoteza a politistilor

Luptatorii puteau sa foloseasca linistiti substante interzise, cu exceptia drogurilor grele, iar asta numai inainte de meci. Practic, luptatorii putea sa se injecteze cu orice substanta cat timp nu foloseau cocaina, heroina, LSD sau alte substante halucinogene cu 24h inainte de meci.

1. De ce se folosesc substante interzise si de sunt interzise

Intitulate generic "steroizi", substantele interzise acopera o plaja larga. Sportivii folosesc aceste substante, sau doar o parte dintre ele pentru a se putea antrena mai bine, mai mult si mai des. Perioadele de refacere sunt mai scurte iar durerea resimtita in urma antrenamentelor dure, atat musculara cat si in incheieturi, este mult mai redusa. Pe scurt, substantele interzise te fac mai puternic, mai agresiv, mai rezistent si chiar mai tanar.

Daca aceste substante au atatea efecte pozitive, apare intrebarea logica: De ce sunt interzise?
Motivele principale sunt 2. Primul ar fi efectele secundare negative, care poate insemna orice de la pierderea parului pana la dereglarea hormonala si care sunt de cele mai multe ori ireversibile. Un alt motiv pentru care aceste substante sunt interzise este faptul ca ofera un avantaj considerat nedrept asupra unui adversar care, teoretic, nu foloseste substante interzise.

Corpul uman este conceput sa aiba anumiti parametri iar geneticul difera de la persoana la persoana. Prin folosirea de substante interzise, sportivii ajung sa isi schimbe capacitatile fizice dar si psihice si sa performeze la un alt nivel decat ar fi putut sa o faca daca se pregateau 100% natural.

2. "Steroizi" nu inseamna doar steroizi

"Steroizii", asa cum sunt cunoscuti in general de public, inseamna de fapt o gama mai larga de substante interzise de comisiile atletice.

Acestea pot insemna orice de la substante care te ajuta sa cresti in masa musculara si sa te recuperezi mai repede dupa efort, substante care iti sporesc concentrarea, energia, agresivitatea, substante care iti inhiba durerea si iti creste presiunea arteriala, ajutand oxigenul sa ajunga mai usor la celule, substante sedative sau anti-anxietate si asa mai departe.

Un exemplu perfect in acest sens o reprezinta folosirea canabisului. Acesta nu este o substanta care sa iti dea o forta mai mare sau sa te ajute sa fii un sportiv mai bun din punct de vedere fizic, insa este considerat un sedativ si un medicament impotriva starilor de anxietate. De altfel, canabisul este considerat un medicament si este prescris in cazul unor luptatori, cum ar fi Nick Diaz, cel care a fost depistat in luna ianuarie cu o concentratie prea mare de canabis in urina.

3. Testul negativ nu inseamna ca sportivul nu s-a dopat

O alta perceptie gresita a publicului in ceea ce priveste testele antidoping si dopajul in sporturile de contact si nu numai o reprezinta insasi interpretarea rezultatelor testelor anti-doping.
Faptul ca un sportiv nu este depistat pozitiv in urma unui meci nu inseamna ca nu s-a dopat in pregatirea meciului sau ca nu a fost dopat la momentul testului. Majoritatea substantelor interzise se iau dupa anumite cicluri iar acestea sunt facute astfel incat sportivul sa elimine orice urma cu cateva zile inainte de efecTuarea testului.

De asemenea, exista substante ce pot masca substantele dopante, facandu-le pe acestea invizibile in momentul testarii. De altfel, in acest domeniu metodele de dopaj sunt mereu cu un pas inaintea metodelor de testare si de depistare a substantelor interzise.

4. Schimbarile recente in regulament

Cateva schimbari recente facute de americani in ceea ce priveste metodele de testare au produs cateva victime neasteptate in ultima perioada. Americanii sunt printre singurii care testeaza cu adevarat sportivii dupa gale, chiar daca nu o fac pentru toate promotiile UFC-ul fiind practic singura care este sub lupa atenta a Comisiei Atletice.

Acestia au decis recent introducerea testelor anti-doping random, intre meciuri. Daca pana acum sportivii stiau ca trebuie sa fie "curati" imediat dupa meci, acum pot fi testati oricand, chiar daca au sau nu meci in urmatoarea perioada. Acest tip de teste a produs 2 victime uriase in ultimele luni.
Jon Jones si Anderson Silva au fost prinsi cu substante interzise dupa teste anti-doping cu o luna inaintea meciurilor pe care le-au avut.

Daca in cazul lui Jon Jones nu se vor lua masuri pentru ca acesta a fost prins cu cocaina, considerata drog recreational si interzis doar inaintea meciurilor, Anderson Silva a fost depistat pozitiv cu mai multe substante, printre care steroizi anabolizanti si diuretice.

5. Sportivi celebri prinsi dopati

Cei doi se adauga pe o lista extrem de lunga de sportivi care au fost prinsi dopati cu tot felul de substante, de la steroizi anabolizanti la diuretice si la sedative. O categorie speciala de sportivi "dopati" sunt cei prinsi cu un nivel extrem de ridicat de testosteron, Alistair Overeem fiind celebru dupa ce a fost prins cu o scala de 12:1 fata de nivelul normal de testosteron.

Lista sportivilor celebri prinsi dopati in ultimii 20 de ani ii include pe Josh Barnett, de cateva ori, Tim Sylvia, Kimo, Nate Marquardt, Vitor Belfort, Stephan Bonnar, Royce Gracie, Tito Ortiz, Phil Baroni, Sean Sherk, Bigfoot Silva, Chris Leben, Ken Shamrock, Thiago Silva, Cyborg, King Mo, Rafael Cavalcante, Jeff Monson, Kevin Randleman, Wanderlei Silva, Chael Sonnen si MULTI altii.

Acestora li se adauga cei care au fost depistati cu un nivel de testosteron mult peste cel normal, ca Alistair Overeem, Rousimar Palhares si aproape toti cei enumerati mai sus.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
Citește și...
Steroizi combinati cu un hormon folosit pentru ingrasarea porcilor. Alerta pentru romanii care au folosit anabolizante
Steroizi combinati cu un hormon folosit pentru ingrasarea porcilor. Alerta pentru romanii care au folosit anabolizante

22 de indivizi au intrat in atentia autoritatilor, dupa ce au fabricat si comercializat anabolizante care contineau substante periculoase.

Un culturist scotian de doar 17 ani a fost gasit mort. Abuzul de steroizi este prima ipoteza a politistilor
Un culturist scotian de doar 17 ani a fost gasit mort. Abuzul de steroizi este prima ipoteza a politistilor

James Stewart MacDonald, un culturist in varsta de doar 17 ani, a fost gasit mort in casa lui din orasul scotian Inverness, prima ipoteza fiind o supradoza cu steroizi.

Ambitia nu are limite. Un culturist a murit din cauza abuzului de steroizi, dupa doua atacuri de cord si trei cerebrale
Ambitia nu are limite. Un culturist a murit din cauza abuzului de steroizi, dupa doua atacuri de cord si trei cerebrale

Oli Cooney, un culturist din Marea Britanie, a dovedit ca ambitia sa nu avea niciun fel de limite si, in ciuda avertismentelor clare pe care corpul sau i le-a dat, a murit din cauza abuzului de steroizi.

Recomandări
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la negocieri: ”Vom vota în Parlament un guvern de dreapta!”
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la negocieri: ”Vom vota în Parlament un guvern de dreapta!”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a făcut, joi, un anunț surprinzător. Premierul spune că partidul pe care îl conduce se retrage de la masa negocierilor politice și va vota ”un Guvern de dreapta”.  

Scădere abruptă pe Bursa de la București după ieșirea PSD de la negocierile pentru Guvern. Toți indicii sunt pe roșu
Scădere abruptă pe Bursa de la București după ieșirea PSD de la negocierile pentru Guvern. Toți indicii sunt pe roșu

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) înregistra scăderi de aproape 3% pe aproape toţi indicii în şedinţa de joi, în jurul orei 12:50, şi consemna tranzacţii în valoare de 2,63 miliarde de lei (529,8 milioane de euro).

Prima reacție a liderului PNL, Ilie Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: ”PNL e pregătit să-și asume răspunderea”
Prima reacție a liderului PNL, Ilie Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: ”PNL e pregătit să-și asume răspunderea”

Președintele PNL, Ilie Bolojan, a avut, joi, o primă reacție după anunțul PSD de retragere de la masa negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.