Mituri legate de sport si slabire. Care este cea mai eficienta metoda de a pierde in greutate si a creste masa musculara
"Fac sport ca sa slabesc! Fac sport ca sa transform grasimea in muschi! Mai bine lucrez in forta, la extrem, decat sa am o activitate fizica moderata." Sunt trei mituri legate de miscare care nu au o explicatie logica.
Pentru a afla cum se transforma sportul in arma care tine kilogramele in plus, in zona ipotetica trebuie intelese mecanismele din interiorul corpului uman. Nicidecum nu se apeleaza la rutine construite pe baza informatiilor de pe internet.
Ca sa fie el insusi "piesa", Liviu Teodorescu merge constant la sala de vreo cinci ani de zile. Rezultatele au aparut abia dupa ce l-a cunoscut pe Dorian Popa, cu care a fost coleg de filmare.
"Cel mai tare m-a motivat perioada cand am fost in ”Pariu cu viata”, cu Dorian Popa, care mi-a pus baza cu adevarat in ceea ce inseamna sala. Eu stiam niste lucruri, dar nu imi fortam limitele. Uitandu-ma la el am zis, bai, trebuie sa fiu si eu ca asta!", marturiseste cantaretul.
"Fac sport ca sa ma simt bine si sa ma intretin si apoi ma simt mult mai increzator cand fac sport, am mai mult incredere in mine. Cu dragostea stau bine cand merg la sala" mai spune Liviu Teodorescu.
Ne place sa aratam ca suntem in forma. Dar miscarea a generat de-a lungul timpului sute de mituri, nascute, majoritatea, din lipsa de cunostinte despre mecanismele din interiorul corpului uman.
"Fac sport ca sa slabesc!" Gresit! Nu slabiti cu ajutorul sportului! Ba chiar un program de miscare inceput fara sustinere nutritiva va creste pofta de mancare. Apare riscul acumularii de kilograme.
"Aportul pe care o alimentatie corecta il are in procesul de pierdere corporala este de 75% , dar restul e acoperit de miscare, asta nu inseamna ca negam importanta sportului", spune nutritionistul sportiv Serban Damian.
Daca vreti sa slabiti, alegeti o dieta gandita pentru trei luni de zile. In acest interval, limitati-va la mersul pe jos. E timp suficient sa eliminati, global, masa grasa.
Insa nu sperati inutil. Nu veti tranforma grasimea in muschi. Vorbim despre doua tesuturi total diferite, doar. Dupa trei luni de regim alimentar, puteti merge la sala. Abia acum este rational sa mariti masa musculara.
Mizati pe activitati cardio de intensitate medie si de durata lunga. Alergatul, mersul pe bicicleta sau inotul.
"Durata minim eficienta ar fi de o ora si asta nu pentru ca exista mitul ca abia dupa jumate de ora accesezi grasime, ci avand o ora, avem o cantitate mai mare de energie consumata", explica Serban Damian.
In aceasta ora ardeti 500 de kilocalorii. Daca faceti zilnic miscare, intr-o saptamana veti consuma 3.500 de kilocalorii. Fiti convinsi ca pierderea se va adauga eficient la programul alimentar de scadere in greutate pe care il urmati.
Puteti apela si la artificii: corpul are o temperatura de 36,5 grade Celsius. Daca faceti sport intr-un mediu in care e mai frig, veti arde si mai multe calorii.
Iar dupa orice activitate fizica, mancati. Este vital!
"Dar trebuie sa ii dai dai intr-o maniera controlata si gandita, deci nu te opresti la prima saormerie si iti ei ceva de mancare de 1.000 de kilocalorii, ceea ce iti anuleaza orice efort", explica nutritionistul.
Alegerea perfecta o reprezinta un mix intre o banana si cereale integrale. Cele doua alimente refac zaharul pierdut din singe si taie senzatia acuta de foame. Nu ingrasa, daca sunt integrate intr-un program alimentar normal, cu trei mese principale si 2 gustari.