Somnul "curata" creierul de toxine - studiu
Creierul utilizeaza somnul din timpul noptii pentru a elimina toxinele reziduale acumulate pe parcursul unei zile solicitante din punct de vedere intelectual, afirma autorii unui studiu american, informeaza bbc.co.uk.
Cercetatorii americani considera ca "sistemul de inlaturare a deseurilor" este unul dintre motivele fundamentale care justifica existenta somnului. Studiul lor, publicat in revista Science, a evidentiat faptul ca celulele cerebrale se micsoreaza in timpul somnului pentru a mari spatiile dintre neuroni si pentru a permite lichidului cefalorahidian sa spele creierul.
Ei sugereaza, totodata, faptul ca esecul "spalarii" anumitor proteine toxice ar putea juca un rol determinant in declansarea unor maladii cerebrale. O intrebare majora pentru cercetatorii din domeniul somnului este aceasta: "de ce dorm animalele salbatice, in conditiile in care somnul le face vulnerabile la atacurile pradatorilor?".
Somnul are un rol important in fixarea amintirilor in creier si in procesul de invatare, dar cercetatorii de la Universitatea Rochester din Statele Unite considera ca "treburile gospodaresti" ar putea reprezenta unul dintre motivele principale pentru existenta somnului.
"Creierul are doar o energie limitata de care dispune si se pare ca el trebuie sa aleaga intre doua stari functionale diferite - treaz si constient sau adormit si pe cale sa se curete", a explicat medicul Maiken Nedergaard. "Poti sa te gandesti la somn ca la organizarea unei petreceri acasa. Poti fie sa discuti cu oaspetii, fie sa cureti casa, insa nu poti sa le faci pe amandoua in acelasi timp".
Studiul cercetatorilor americani se bazeaza pe descoperirea, facuta in 2012, a faptului ca encefalul are propria retea de "tevi de scurgere" - cunoscuta sub numele de "sistem glimfatic" - care transporta materialul rezidual in afara creierului.
Oamenii de stiinta, care au monitorizat creierele soarecilor, au remarcat faptul ca sistemul glimfatic devine de 10 ori mai activ atunci cand rozatoarele dormeau. Celulele din creier, probabil celulele gliale care pastreaza celulele nervoase in viata, se micsoreaza in timpul somnului.
Astfel se mareste spatiul interstitial, acele spatii dintre tesuturile cerebrale, permitand pomparea unei cantitati mai mari de fluid pentru a spala toxinele. Multe boli care duc la moartea celulelor cerebrale, precum Alzheimer si Parkinson, se caracterizeaza prin acumularea unor depozite de proteine vatamatoare in creier.
Autorii studiului considera ca problemele aparute in functionarea mecanismului de curatare a creierului ar putea duce la aparitia unor astfel de boli.