CSID. Ne palpăm ganglionii în zona gâtului, axilă ori inghinal. Vom descoperi formațiuni ovalare, care reacționează ușor la orice infecție localizată. Şi vă recomandăm să îi palpaţi când sunteţi la duş.

De-o parte şi de alta a gâtului, sub mandibula, în axilă ori inghinal. Aici găsim reţele de ganglioni, prezente tot timpul. Ganglionii devin reactivi, când în zona apare un agent infecţios.

Limfocitele T şi B, părţi ale sistemului imunitar sunt descărcate în circulaţie şi apoi re-circula în ganglioni. Se întâlnesc cu microbii în ganglioni şi începe lupta. Ganglionii se măresc. Şi se pot palpa.

Daniela Georgescu, medic primar hematolog: ”Sunt mobili, nu sunt foarte tari, când punem mâna noi sau copilul uneori sunt dureroși.”

Ganglionii reactivi la infecţii sunt ovalari, paraleli cu tegumentul. Nu bombează. Infecţiile la dinţii din partea inferioară determină glanglioni înalt reactivi. Ganglionii scad în câteva săptămâni după ce este învinsă infecţia.

Tot măriri de volum glanglionar produc şi bolile parazitare, de la animalele de companie.

Medicul trebuia să vă evalueze şi ecografic, dacă ganglionii bombează pielea. Prin ecografie de părţi moi.

Daniela Georgescu: ”Sunt mari şi sunt asimetrici. Pe o parte mai mare glangionlu apărut şi nu de ambele părţi, sunt mai duri bombează, nu sunt ovalari nu respesctă anatomia.”

Ecografia de părţi moi sugerează dacă ganglionii s-au modificat ca urmare al unei infecţii sau al unui proces malig din zonă. În acest caz, se face puncţie – biopsie. Iar dacă medicul hematolog suspicionează o a boală a sistemului limfatic va cere o biospia întregului ganglion. Aceasta ca să vadă toată arhitectura celulară.

În cazul unei tumori în sân, ganglionul santinelă din axilă e sugestiv pentru proces. Sub braţ, găsim lanţuri de 20-40 de ganglioni.

Ganglioni măriţi de volum pot apărea după vaccinarea anti SARS-CoV-2. Se găsesc în axila, sub braţul în care aţi făcut doza. Dar pot fi găsiţi şi sub claviculă. Se numesc reactivi, nu sunt periculoşi. Vor dispararea la un timp după imunizare.