Tiroida și sarcina. De ce trebuie mama să-și facă examene endocrinologice înainte și după sarcină
La începutul sarcinii, tiroida fetală nu funcționează. Pentru o bună dezvoltare a fătului, acesta trebuie să ia hormonii tiroidieni de la mamă. Dacă mama are o problemă, și el suferă.
De aceea, înainte de sarcină, în timpul acesteia, dar și la 3 luni după se verifică nivelul hormonului TSH.
Înainte de sarcina programată, aveți nevoie de examen complet ginecologic.
Dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: ”Examenul ginecologic complet înseamnă un consult ginecologic cu recoltare de Babeș Papanicolau, ecografie transvaginală, ecografie bilaterală”.
De asemenea, de analizele uzuale de sânge și de urină. În analizele uzuale se includ markerii pentru tiroida numiți TSH și Free T4. Aceștia arată cum funcționează tiroida. De ce se recomandă înainte de sarcină?
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Glanda tiroidă se mărește, un necesar crescut de iod, creștere volumului sanguin al mamei, creșterea în greutate. Tiroida trebuie să muncească suplimentar”.
După ce aflați de existența sarcinii, mergeți și la evaluare endocrinologică.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”O problemă cu tiroida în timpul sarcinii, această problemă se agravează și post partum, adică după naștere, această problemă poate exploda”.
La 3 luni după naștere, e obligatoriu să mergeți la specialistul endocrinolog. Frecvent în România, se constată tiroiditele autoimune. Acestea nu dor. Majoritatea se declanșează între 3 și 12 luni după naștere.