Situatiile in care nu trebuie sa luam paracetamol. Poate influenta soarta afectiunii in rau
Suferiti de o boala hepatica sau renala? In sezonul racelilor si al gripei, mare atentie la medicatia pe care o puteti lua din orice farmacie.
Chiar si in cazul banalelor paracetamol, ibuprofen sau aspirina, sfatuiti-va cu medicul. Pot influenta soarta afectiunii. Si nu in bine.
Alcoolul este un toxic hepatic. Determina acumulari de grasime in interiorul organismului. Dupa transformarea in etape, se ajunge, in final la ciroza. hepatica. Moartea celulelor ficatului, adica.
Medicamentele, toate, dau, la randul lor, toxicitate hepatica. Sunt substante conjugate ce duc la distrugerea celulelor vitale din ficat.
Consumati alcool frecvent? Mare atentie cand sunteti raciti. Evitati in special pracetalomolul.
Dr. farm. Cornel Chirita: "Atunci cand ai mai multe medicamente care la randul lor sunt hepatotixice, se poate produce o potentare a toxicitatii hepatice."
De asemenea, toate medicamentele antiraceala si gripa, asa numitele anti-inflamtoare nesteroidiene, trebuie luate cu precautie, daca vorbim despre afectiuni ale ficatului sau afectiuni renale. Cereti parerea medicului, nu a farmacistului, inainte!
Cristina Marineci: "Poate sa ceara sfatul farmacistului pentru fiecare medicament in parte, spunand ce patologii associate are, spunand ce medicatie asociata folseste. Sunt chestii mici, dar pot avea efecte dezastruoase."
Tot inainte de a lua paracetamol, ibuprofen sau aspirina, masurati-va tensiunea:
Conf. dr. farm. Cornel Chirita: "De ce? Produc retentie salino-hidrica, adica fluidele raman mai mult in organism, creste volumul de sange circulant, deci creste tensiunea."
Si inca o atentionare. Cititi eticheta medicamentului!
Cristina Marineci: "Multe dintre pliculete pot contine zahar, sunt contraindicate diabeticilor."