"Ce nota ai luat astazi?", intrebarea care il determina pe copil sa se inchida in el. Cum trebuie incurajati cei mici

Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Joi 17 Noiembrie 2016 09:18
Categorie: CSID

Ce nota ai luat astazi? E o intrebare pe care o aud cei mai multi scolari in fiecare zi. Din pacate, un aspect trist al relatiei cu parintii, totodata.

Cel mic vrea sa vorbiti in minutele libere pe care le aveti seara. Sa va spuna cum s-a simtit, ce a facut, ce l-a facut sa rada sau ce l-a deranjat, si nu cum a fost evaluat.

Nicoleta Burlacu, psiholog: "Eu il intreb direct ce nota ai luat, el clar isi aminteste, poate a luat o nota proasta si in acel moment poate nu are chef de vorba, mama insista: nu, trebuie sa imi spui azi ce nota ai luat, cum te-ai comportat, ai fost rau, ai batut copii?"

Mama sau tatal insista pe aspectele negative din activitatea scolara a celui mic. Ce rezulta? Din pacate, un singur lucru: comunicare zero cu propriul copil.

Alta situatie: "Ce-ai facut la scoala?''. La aceasta intrebare raspunsul e enervant si invariabil: ''Bine!''

Gaspar Gyorgy, psiholog: "Copilul se blocheaza sau spune ca a fost bine. Cu cat insista parintele cu atat il va indeparta mai mult de un dialog."

Asa pot trece 14-15 ani fara sa stiti nimic despre propriul copil. Despre ce simte sau gandeste. Despre faptul ca, de multe ori, se teme. Si nu are cui sa ii spuna asta. E singur.

Stim cu totii ca timpul cu propriii copii e ultralimitat. Seara incercati sa ii adresati doar intrebari deschise. Si empatizati. Intariti-i convingerea ca ati experimentat aceleasi stari, in urma cu 20, 30 de ani.

Nicoleta Burlacu, psiholog: "In momentul in care vrem sa-l incurajam pe copil sa se deschisa ce face la scoala, noi ca si parintii trebuie sa dam dovada de imperfectiune si vulnerabilitate: mi-a fost greu cand am facut pipi pe mine in clasa a doua, mi-a fost greu cand am luat o nota mica si copii au ras de mine. Copiii au nevoie de astfel de exemple concrete si reale nu culese din povesti despre copilaria perfecta."

In felul acesta, copilul simte ca are alaturi un aliat. Nu un strain, cu care doar imparte o casa si care ii amplifica frica, nesiguranta ori toate greutatile pe care le presupune scoala.
 

Doza de Paracetamol se coreleaza cu greutatea copilului, nu cu varsta. Semnele care indica o intoxicatie
Doza de Paracetamol se coreleaza cu greutatea copilului, nu cu varsta. Semnele care indica o intoxicatie
tartru
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor
Cum ne putem detoxifia corpul după mâncărurile grele de Crăciun
Mos Craciun
Sfaturile lui Moș Crăciun pentru o copilărie fericită