Doza de Paracetamol se coreleaza cu greutatea copilului, nu cu varsta. Semnele care indica o intoxicatie

Ultimul update: Sambata 19 Noiembrie 2016 07:22
Data publicarii: Miercuri 16 Noiembrie 2016 08:19
Categorie: CSID

Stiti greutatea copilului dumneavoastra? Daca nu l-ati cantarit in ultima luna si trebuie sa ii administrati anti-termice - paracetamol, in special, urcati-l pe cantar.

Este extrem de important sa stiti sa gestionati substanta in functie de ce indica acul acestuia. Paracetamolul este eficient impotriva starilor de raceala, insa intre doza terapeutica si cea toxica distanta este foarte mica.

Febra este un fenomen normal, fiziologic, prin care organismul spune "sunt atacat, dar stiu si pot sa lupt!"

Temperatura crescuta nu trebuie combatuta imediat. La copil, vorbim despre valori de pana la 39,5 grade Celsius. Pe de alta parte, daca febra vine cu stare generala foarte proasta, iar cel mic nu se odihneste si nu mananca, sunt recomandata anti-inflamatoarele nesteroidiene. Cele mai folosite: Paracetamolul si Ibuprofenul.

Pe piata, exista peste 40 de tipuri de medicamente ce contin Paracetamol si care pot fi luate fara retete. Denumirile comerciale difera si pot pune in dificultate orice persoana neavizata. De aceea, cititi pe fiecare medicament substanta activa si evitati riscul de a ii da o supradoza copilului.

Cristian Daniela Marineci, farmacologie clinica: "Paracetamolul e unul dintre cel mai sigure medicamente atata timp cit e utilizat corect. Supradozarile duc la insuficienta hepatica, in Statele Unite e principala cauza de insuficienta hepatica."

Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: "Intoxicatia cu Paracetamolul va ajunge la nivelul ficatului, acolo exista un intreg sistem de detoxifiere care, daca e depasit, el secreta o substanta care va da necroza celulelor ficatului."

Un copil intoxicat cu aceasta substanta este in pericol vital timp de 7 zile. Si are nevoie de dializa hepatica, posibila doar in centrele medicale mari din Romania.

Semnul care trebuie sa va duca cu gandul la o urgenta medicala este absenta diurezei. Cu alte cuvinte, copilul nu mai urineaza. De asemenea, daca observati ca este somnolent sau daca ii bate inima mai repede decat de obicei, chemati ambulanta si mentionati tratamentul cu Paracetamol.

Atentie si la alt aspect: doza se coreleaza cu greutatea corporala, nu cu varsta copilului.

In acest sezon se constata cele mai multe intoxicatii cu Paracetamol.
 

Puteti face o investigatie RMN chiar daca aveti implanturi dentare. Care sunt riscurile de pierdere a unui dinte pus astfel
Puteti face o investigatie RMN chiar daca aveti implanturi dentare. Care sunt riscurile de pierdere a unui dinte pus astfel
CSID
Investigația care detectează cele mai grave boli respiratorii
De ce este importantă medicaţia premenopauză pentru sănătatea oaselor
Lecţie importantă de educaţie imunitară pentru cei mici: expunerea la viruşi şi bacterii
Recomandarea medicului ortodont pentru copiii cu probleme la dantură
Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Nu aşteptaţi mai mult de o săptămână de la depistarea unui chist la sân pentru a merge la medic
CSID
Cum avem grijă de pielea noastră. Orice modificare trebuie să ne trimită la medic