Situațiile în care ridicarea greutăților la sală poate fi periculoasă


Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Joi 17 August 2017 10:09
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Lucrul la sala de forţă este excelent pentru musculatura vizibilă. În acelaşi timp, însă, un aspect ignorat de cei care vor să acumuleze masă musculară, în timp rapid, este creşterea tensiunii în vasele de sânge.

Hiper-tensiunea produsă de greutăţile de la sala are impact, în timp, în special asupra vitalelor vase de sânge din creier.

Ar fi ideal să ştiţi cum staţi cu tensiunea înainte de a vă apuca de un astfel de program, iar asta, indiferent de vârstă.

Vasele de sânge din întreg organismul sunt protejate prin mişcare. Tipul de mişcare la care suntem toţi adaptaţi este doar mersul pe jos, în ritm alert. Să mergeţi pe jos zilnic, măcar 30 de minute, înseamnă o speranţă de viaţă mai mare. Lucrurile se schimbă însă la sala de forţă, la antrenamentele cu greutăţi.

Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog: ”Exerciţiile la sală nu sunt tocmai benefice pentru sistemul cardiovascular, în special cele cu ridicarea de greutăţi. De ce spun că nu sunt benefice ridicare greutăţilor? Pentru că ele fac să ne crească foarte mult tensiunea arterială”

Iar pe termen lung acesta e un obicei care are repercursiuni negative asupra arterelor, vasele care transportă sânge oxigenat de la inimă spre ţesuturi. Şi cele la care se constată accidentele vasculare, amenințătoare de viaţă.

Înainte de un program sportiv, menit să vă modeleze muşchii vizibili, luaţi-vă tensiunea. Ulterior, aceasta trebuie verificată de cel puţin două ori pe an. Celor care fac exerciţii cu greutăţi le spunem şi să evite anti-inflamatoarele nesteroidiene, dacă au febră musculară. Ne referim la paracetamol, ibuprofen şi aspirină. Pentru că îşi măresc şi mai mult riscurile.

Conf. dr. farm. Cornel Chiriţă, Farmacologie clinică: „Pentru că produc retenţie salino-hidrică, adică fluidele rămân mai mult în organism, creşte volumul de sânge circulant, deci creşte.”

Vasele de sânge sunt proiectate să suporte o presiune normală, cu valori între 100 şi 130 mm coloană de mercur. Hipertensiunea, indiferent de motivele care o produc, produce modificări importante.

Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Tensiune arterială necontrolată produce cu timpul o afectare a peretelui vascular. îl face mai rigid şi mai uşor de rupt dacă există creşteri brutale ale tensiunii asupra lui.”

Hipertensiunea necontrolată poate declanşa hemoragii grave în profunzimea creierului, care nu au cum să fie abordate chirugical şi pacientul nu are şanse de supravieţuire. De aceea hipertensiunea odată diagnosticată cere tratament medicamentos toată viaţă. Iar dacă suferiţi deja de hipertensiune, evitaţi să faceţi exerciţii cu greutăţi. Aceste precauţii sunt necesare chiar dacă va aflaţi într-o grupă de vârstă tânără.

Țigara, aliatul principal al ridurilor și al cearcănelor
Dependența de alcool, o problemă socială. Cum ne putem trata
Cum se reactivează herpesul și care sunt simptomele care indică infecția