Dependența de alcool, o problemă socială. Cum ne putem trata


Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Marti 15 August 2017 08:22
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Dintre toate dependenţele, cel mai greu de tratat este alcoolismul. Spitalele sunt pline de pacienţi care suferă de pe urmă efectelor acestui viciu.

Oamenii primesc medicamente şi îngrijire pentru orice, mai puţin pentru cauză în sine. Lesne de înţeles de ce toţi sunt, de fapt, netrataţi pe viaţă!

Cortexul pre-frontral sau creierul social, partea din creier care se ocupă de responsabilitatea faţă de propria persoană şi faţă de alte persoane, ajunge la maturitate abia la 25 de ani. În timp ce „creierul social’’ se dezvoltă, o altă zonă, situată spre baza craniului, deţine controlul. Această e responsabilă de nevoia de a trăi situaţii extreme: alcool, ţigări, şi, poate, droguri. Daţi-le celor mici informaţii: ce fac aceste substanţe. Interdicițiile dramatice: ”Nu ştiu ce-o să se întâmple dacă pui gura pe alcool!” nu sunt modele normale de comportament din partea părinţilor:

Nicoleta Burlacu, psiholog: „Apropo de dependenţe în ceea ce priveşte cărămizile pe care noi le construim. Cele mai multe lucruri, copiii le văd în familie.”

În familie, nu trebuie să vadă neapărat  alcool, ci doar adulţi care habar n-au cum să-şi rezolve propriile probleme. Şi, copleşiţi de probleme, care uită să ofere afecţiune celor mici. Pe toată perioada copilăriei şi adolescenţei îl feriţi de eventualele dependenţe cu câteve cuvinte: “Ai încredere în tine!”. Şi “Ai încredere în mine că sunt de partea ta! Şi vom găsi soluţii împreună, indiferent de probleme!”

Trece timpul. În viaţa socială, alcoolul este unanim acceptat. Un pahar seara, după ore lungi de muncă. Doar un pahar. Relaxarea e primul motiv.

Bogdana Bursuc: „Putem verifica dacă a devenit o problemă prin această abilitate de a nu bea o perioadă, să vedem dacă pot să stau o săptămână sau două fără să îmi urmez rutina.

Dacă nu vi se pare o problemă să renunţaţi la alcool o perioadă, sunteţi în control. Dacă vă simţiţi inconfortabil, situaţia se traduce deja prin dependenţă de alcool. Dozele mici antrenează toate lanţurile metablice ale organismului cu formula chimică a alcoolului. Şi veţi toleta cantităţi din ce în ce mai mari.

Aşa începe alcoolismul. Vorbim despre o boală netratată de către cei mai mulţi dependenţi.

Bogdana Bursuc: „În spatele adicţiei de alcool e o foarte mare problemă emoţională şi au o toleranţă foarte mică la suferinţă emoţională şi la orice suferinţă au terminat. Dacă conştientizează e greu să ia o măsură pentru că de fapt nu are niciun alt instrument de a face faţă la viaţa lui. Ăştia care ajung să consume alcool sunt copii foarte mutilați emoţional, care n-au primit afecţiune când au avut emoţii negative nu a fost nimeni să le arate ce să facă cu ele.”

Paharele repetate spun doar această poveste. De aceea, tratamentul bolii – vorbim despre o intoxicaţie cronică - începe la psiholog. Abia apoi apar în ecuaţie medicamentele.