Cum putem preveni apariția unui atac de panică
Bătăi puternice ale inimii, amorţeală, senzaţie de sufocare şi de pierdere a echilibrului. Toate aceste semne pot drescrie un atac de panică.
Nu ştim de ce apar astfel de episoade. În tratamentul lor, însă, nu e nevoie doar de medicamente ci şi de educaţie
Atacul de panică este o afecţiune care apare, de cele mai multe ori pe „cer senin”. Mai exact, fără o situaţie-limită care presupune doze mari de stres. Auto-controlul dispare. Apare senzaţia iminentă că se opreşte inima, însoţită de alte percepţii ciudate, care însă doar aparent prevestesc colapsul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru: „Dintr-odată acest control dispare. Nu se ştie prin ce mecanisme. Sunt mecanisme bio-chimice la nivel cerebral pentru că ele se retrag imediat, aceste devieri când de iniţiezi tratamentul.”
Medicamentele reglează rapid şi eficient situaţia. În sensul va dispărea senzaţia că urmează cel puţin un infarct.
Esenţial de ştiut este că, odată ce pacientul a trăit un atac de panică, medicamentele nu ajută pe termen lung. După ce pacientul este stabilizat, singurul ajutor dovedit în psihiatrie vine din educaţie.
Dr. Eduard Moțoescu, medic primar psihiatru: „Un indiciu foarte bun să de gândeasc că starea pe care o are acesta e determinată de gânduri parazitare. E un fel de a învaţă un om să păşească pe un teren ferm după ce a alunecat într-o mlaştina.
Gândurile parazitare, odată identificate, dispar prin psiho-terapie.
Bogdana Bursuc, psiholog: „Ne gândim că o problemă e generată de mine pentru că eu sunt o persoană slabă, deci eu ar trebui să devin puternic şi atunci lucruri o să fie rezolvate. Numai că lucrurile nu functioneză aşa. Ele nu trec prin voinţă pentru că nici o răceală nu trece prin voinţă - avem nevoie de un tratament.”
Fără psiho-terapie, un astfel de episod paroxistic va avea continuare.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, inima, atac de panica, psihiatrie, tratamente, csid,
Dată publicare:
03-08-2017 08:59