Reteta de pasca traditionala a unui inginer IT. Povestea lui Dan Truta,omul de stiinta care crede ca aluatul e inginerie pura

×
Codul embed a fost copiat

Fara pasca nu e Paste. Obiceiul stravechi vine din datina ebraica, unde mielul se mananca cu azima, adica paine nedospita. Traditional se facea din cinci cereale si apa

Evolutia ne-a adus insa pasca de astazi, despre care se crede, in ritul ortodox, ca alunga necazurile.

"Am inceput sa fac singur acasa, bineinteles ca primele incercari au fost doar niste dezastre, niste caramizi, nu putea sa manance nimeni", a spus Dan Truta, inginer IT.

Un motiv suficient sa ia pixul si sa se puna pe calcule. Il gasim in propria brutarie, convins ca aluatul este inginerie curata. Face coca cu maia, apa si faina, dupa metoda arhaica, in doua sau trei etape de fabricare: "Au timp de dospire de 12 - 14 - 16 ore, unele retete au si 24 de ore in care aluatul se retardeaza, pentu a obtine un gust foarte bun".

Maiaua se poate prepara acasa. Exista si variante deshidratate in comert. Puteti sa excludeti, deci, drojdia. Un motiv ar fi gustul. Al doilea: multe variante nu sunt altceva decat aditivi alimentari.

Citește și
CSID
Anca Serea si viata alaturi de patru copii. "Organizarea e cuvantul de ordine. Ne mai gandim la inca un copil"

Odata preparata maiaua, pentru cozonac sau pasca aveti nevoie de faina cu un procent mare de gluten, asa cum are cea de tip 650. Glutenul este proteina din grau. Iar o concentratie mai mare face aluatul pufos, fara sa fie aditivat chimic.

CONCENTRATIE GLUTEN:
Faina tip 650 - 14% gluten, concentratie mare
Faina tip 550 - 10% gluten, concentratie medie
Faina tip 000 - 8% gluten, concetratie mica

Tipul de faina e foarte important pentru pasca, mai ales ca mixul de branza dulce cu ou e greu, iar dupa coacere aluatul va regresa.

Un alt inginer cu stiinta de patiser, Nastasia Belc, e specialista in chimia alimentului. Ne recomanda aceeasi fermentare de 12 ore a aluatului. Un cozonac astfel obtinut tine... 3 luni.

"Daca fermentatia e mai lunga, bacteriile lactice produc niste substante care se numesc bactericide, care omoara alte microorganisme, adica mucegaiuri, de aceea produsul se poate pastra mai bine", a explicat conf. dr. Nastasia Belc, Insitutul de Bioresurse Alimentare.

Indiferent ce i-ati face, pasca are temen de valabiltate de o singura zi, la temperatura camerei. Branza proaspata il stabileste. In schimb, pasca vanduta in comert tine doua saptamani. Dar are de 20 de aditivi.

Si pentru reteta fara amelioratori sunt solutii.

"Se poate pastra in congelator oricat si apoi se poate incalzi putin sau lasa la decongelat doua ore si este foarte buna", a spus conf. dr. Nastasia Belc.

Congelatorul este o alegere foarte buna si in situatiile in care ati produs, in propria bucatarie, cantitati prea mari.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
"Imi ploua in gura" sau "Mi se face pielea de gaina", mai mult decat simple expresii populare. Ce se ascunde in spatele lor

"Imi ploua in gura". O expresie extrem de populara. Putini stiu insa ca exista si o explicatie anatomica in spatele ei: descrie asa numita faza cefalica a digestiei.

Anca Serea si viata alaturi de patru copii.
Anca Serea si viata alaturi de patru copii. "Organizarea e cuvantul de ordine. Ne mai gandim la inca un copil"

Patru copii vin cam cu un milion de responsabilitati. E imposibil sa faci fata cred, probabil, cei mai multi dintre noi. Totul tine de organizare, ne spune Anca Serea, cea care a adus pe lume patru minuni.

O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru
O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru

O zona delicata, de numai doi centimetri cubi din creier, comanda tot ce mancati, beti sau visati sa mancati ori sa beti. Dincolo de nevoie si pofte, exista insa si reguli care controleaza calea spre satietate si tin departe acumularile de tesut nedorit.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.