Reteta de pasca traditionala a unui inginer IT. Povestea lui Dan Truta,omul de stiinta care crede ca aluatul e inginerie pura

×
Codul embed a fost copiat

Fara pasca nu e Paste. Obiceiul stravechi vine din datina ebraica, unde mielul se mananca cu azima, adica paine nedospita. Traditional se facea din cinci cereale si apa

Evolutia ne-a adus insa pasca de astazi, despre care se crede, in ritul ortodox, ca alunga necazurile.

"Am inceput sa fac singur acasa, bineinteles ca primele incercari au fost doar niste dezastre, niste caramizi, nu putea sa manance nimeni", a spus Dan Truta, inginer IT.

Un motiv suficient sa ia pixul si sa se puna pe calcule. Il gasim in propria brutarie, convins ca aluatul este inginerie curata. Face coca cu maia, apa si faina, dupa metoda arhaica, in doua sau trei etape de fabricare: "Au timp de dospire de 12 - 14 - 16 ore, unele retete au si 24 de ore in care aluatul se retardeaza, pentu a obtine un gust foarte bun".

Maiaua se poate prepara acasa. Exista si variante deshidratate in comert. Puteti sa excludeti, deci, drojdia. Un motiv ar fi gustul. Al doilea: multe variante nu sunt altceva decat aditivi alimentari.

Citește și
CSID
Anca Serea si viata alaturi de patru copii. "Organizarea e cuvantul de ordine. Ne mai gandim la inca un copil"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Odata preparata maiaua, pentru cozonac sau pasca aveti nevoie de faina cu un procent mare de gluten, asa cum are cea de tip 650. Glutenul este proteina din grau. Iar o concentratie mai mare face aluatul pufos, fara sa fie aditivat chimic.

CONCENTRATIE GLUTEN:
Faina tip 650 - 14% gluten, concentratie mare
Faina tip 550 - 10% gluten, concentratie medie
Faina tip 000 - 8% gluten, concetratie mica

Tipul de faina e foarte important pentru pasca, mai ales ca mixul de branza dulce cu ou e greu, iar dupa coacere aluatul va regresa.

Un alt inginer cu stiinta de patiser, Nastasia Belc, e specialista in chimia alimentului. Ne recomanda aceeasi fermentare de 12 ore a aluatului. Un cozonac astfel obtinut tine... 3 luni.

"Daca fermentatia e mai lunga, bacteriile lactice produc niste substante care se numesc bactericide, care omoara alte microorganisme, adica mucegaiuri, de aceea produsul se poate pastra mai bine", a explicat conf. dr. Nastasia Belc, Insitutul de Bioresurse Alimentare.

Indiferent ce i-ati face, pasca are temen de valabiltate de o singura zi, la temperatura camerei. Branza proaspata il stabileste. In schimb, pasca vanduta in comert tine doua saptamani. Dar are de 20 de aditivi.

Si pentru reteta fara amelioratori sunt solutii.

"Se poate pastra in congelator oricat si apoi se poate incalzi putin sau lasa la decongelat doua ore si este foarte buna", a spus conf. dr. Nastasia Belc.

Congelatorul este o alegere foarte buna si in situatiile in care ati produs, in propria bucatarie, cantitati prea mari.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"Imi ploua in gura" sau "Mi se face pielea de gaina", mai mult decat simple expresii populare. Ce se ascunde in spatele lor

"Imi ploua in gura". O expresie extrem de populara. Putini stiu insa ca exista si o explicatie anatomica in spatele ei: descrie asa numita faza cefalica a digestiei.

Anca Serea si viata alaturi de patru copii.
Anca Serea si viata alaturi de patru copii. "Organizarea e cuvantul de ordine. Ne mai gandim la inca un copil"

Patru copii vin cam cu un milion de responsabilitati. E imposibil sa faci fata cred, probabil, cei mai multi dintre noi. Totul tine de organizare, ne spune Anca Serea, cea care a adus pe lume patru minuni.

O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru
O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru

O zona delicata, de numai doi centimetri cubi din creier, comanda tot ce mancati, beti sau visati sa mancati ori sa beti. Dincolo de nevoie si pofte, exista insa si reguli care controleaza calea spre satietate si tin departe acumularile de tesut nedorit.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.