O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru
O zona delicata, de numai doi centimetri cubi din creier, comanda tot ce mancati, beti sau visati sa mancati ori sa beti. Dincolo de nevoie si pofte, exista insa si reguli care controleaza calea spre satietate si tin departe acumularile de tesut nedorit.
Nu ne apucam de explicatii stiintifice, vrem doar sa intelegeti de ce trebuie sa faceti pauza intre felul 1, 2 si 3 de la mesele festive. Altfel, cautati sa mancati intr-un mediu curat, fara muzica in exces. Si bucurati-va de retetele traditionale.
In duminica Pastelui mancam in familie. Dupa ce demaram cu pofta si facem prima tura printre farfuriile cu drob, oua rosii si te miri ce alte minunatii, ne asteapta ciorba de miel. Acrita cu bors de casa. "In tihna, ca doar nu dau turcii!", spune o vorba romaneasca veche. Cine a scos-o pe gura... adevar a grait. Lichidele se consuma incet, pentru ca aparatul digestiv sa aiba timp sa-si descarce enzimele. Cam doua secunde ar trebui sa dureze ca o lingura de ciorba sa ajunga in stomac.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intre felul intai si cel de-al doilea, luati o pauza de zece minute.
"Lichidele nu stau mult in stomac, pentru ca nu e novoie de un proces intens la nivelul stomacului de a se amesteca cu lichidele de acolo, ele trec liber in duoden", a spus dr. Rubin Munteanu, medic primar chirugia obezitatii.
Abia la zece minute dupa ce ati terminat ciorba sunteti pregatiti pentru felul doi. Tineti minte urmatoarea informatie: 40 de zile tine postul Pastelui. De 40 ori e fiziologic corect sa mestecati fiecare imbucatura de carne de miel.
"Amestecul lor cu ptialina, enzima din saliva, le face mult mai dezirabile pentru stomac decat sa inghitim bucati negiderabile, nemestecabile", a spus dr. Rubin Munteanu.
Dupa inca o jumatate de ora, bucurati-va de desert. Savurati-l indelung, macar vreo 15 minute. Facem calculele si rezulta fix o ora in total. Atat ar trebui sa dureze pranzul, nu doar de Sarbatori, ci in fiecare zi in care punem pe masa trei feluri de mancare.
Circuitul hranei de-a lungul esofagului si pana in stomac dureaza opt secunde. Stomacul digera o masa bogata in grasimi in sase ore, in timp ce, pentru dulciuri sau cereale, ii sunt necesare doar doua ceasuri.
Dupa mesele imbelsugate, auzul scade. La fel, atentia. Digestia se face cu aparatul ce a primit aceasta sarcina. Mancati insa cu cel mai performant organ conceput de natura.
Doi centimetri cubi. Atat are structura fina din creier care regleaza temperatura, ritmul somn-veghe, intreg sistemul endocrin. Si fiecare bucatica de mancare pe care ati savurat-o sau la care ati visat.
Hipotalamusul controleaza digestia alimentelor, dar si ingestia bauturilor. Si are nevoie de timp sa isi faca treaba perfect. El este principalul motivul pentru care ar trebui sa acordati o ora unei mese cu trei feluri. O ora dedicata pranzului, zi de zi, se poate dovedi decisiva pentru o viata sanatoasa.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, paste, sanatate, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
09-04-2015 20:52