O masa imbelsugata, ca cea de Paste, se consuma corect intr-o ora. Ce se intampla apoi in organismul nostru

×

O zona delicata, de numai doi centimetri cubi din creier, comanda tot ce mancati, beti sau visati sa mancati ori sa beti. Dincolo de nevoie si pofte, exista insa si reguli care controleaza calea spre satietate si tin departe acumularile de tesut nedorit.

Nu ne apucam de explicatii stiintifice, vrem doar sa intelegeti de ce trebuie sa faceti pauza intre felul 1, 2 si 3 de la mesele festive. Altfel, cautati sa mancati intr-un mediu curat, fara muzica in exces. Si bucurati-va de retetele traditionale.

In duminica Pastelui  mancam in familie. Dupa ce demaram cu pofta si facem prima tura printre farfuriile cu drob, oua rosii si te miri ce alte minunatii, ne asteapta ciorba de miel. Acrita cu bors de casa. "In tihna, ca doar nu dau turcii!", spune o vorba romaneasca veche. Cine a scos-o pe gura... adevar a grait. Lichidele se consuma incet, pentru ca aparatul digestiv sa aiba timp sa-si descarce enzimele. Cam doua secunde ar trebui sa dureze ca o lingura de ciorba sa ajunga in stomac.

Intre felul intai si cel de-al doilea, luati o pauza de zece minute.

"Lichidele nu stau mult in stomac, pentru ca nu e novoie de un proces intens la nivelul stomacului de a se amesteca cu lichidele de acolo, ele trec liber in duoden", a spus dr. Rubin Munteanu, medic primar chirugia obezitatii.

Citește și
CSID
Mancam, dar nu ne hranim. Alimentele care contin numai calorii goale vs. super-alimentele cu nutrienti din abundenta

Abia la zece minute dupa ce ati terminat ciorba sunteti pregatiti pentru felul doi. Tineti minte urmatoarea informatie: 40 de zile tine postul Pastelui. De 40 ori e fiziologic corect sa mestecati fiecare imbucatura de carne de miel.

"Amestecul lor cu ptialina, enzima din saliva, le face mult mai dezirabile pentru stomac decat sa inghitim bucati negiderabile, nemestecabile", a spus dr. Rubin Munteanu.

Dupa inca o jumatate de ora, bucurati-va de desert. Savurati-l indelung, macar vreo 15 minute. Facem calculele si rezulta fix o ora in total. Atat ar trebui sa dureze pranzul, nu doar de Sarbatori, ci in fiecare zi in care punem pe masa trei feluri de mancare.

Circuitul hranei de-a lungul esofagului si pana in stomac dureaza opt secunde. Stomacul digera o masa bogata in grasimi in sase ore, in timp ce, pentru dulciuri sau cereale, ii sunt necesare doar doua ceasuri.

Dupa mesele imbelsugate, auzul scade. La fel, atentia. Digestia se face cu aparatul ce a primit aceasta sarcina. Mancati insa cu cel mai performant organ conceput de natura.

Doi centimetri cubi. Atat are structura fina din creier care regleaza temperatura, ritmul somn-veghe, intreg sistemul endocrin. Si fiecare bucatica de mancare pe care ati savurat-o sau la care ati visat.

Hipotalamusul controleaza digestia alimentelor, dar si ingestia bauturilor. Si are nevoie de timp sa isi faca treaba perfect. El este principalul motivul pentru care ar trebui sa acordati o ora unei mese cu trei feluri. O ora dedicata pranzului, zi de zi, se poate dovedi decisiva pentru o viata sanatoasa.

Citește și...
Mirela Oprisor, despre viata sanatoasa pe scena si in afara ei si casnicia cu scenaristul
Mirela Oprisor, despre viata sanatoasa pe scena si in afara ei si casnicia cu scenaristul "Las Fierbinti", Mimi Branescu

In "Moscova nu crede in lacrimi!" e o replica celebra: "Viata incepe la 40 de ani!". Cuvintele ii dau mereu de gandit actritei Mirela Oprisor. Ce-i drept, personajul sau, efervescenta Aspirina din "Las Fierbinti", n-ar intelege.

Mancam, dar nu ne hranim. Alimentele care contin numai calorii goale vs. super-alimentele cu nutrienti din abundenta
Mancam, dar nu ne hranim. Alimentele care contin numai calorii goale vs. super-alimentele cu nutrienti din abundenta

Am auzit deseori de la nutritionisti ca mancam, dar nu ne hranim. Mancarea poate, intr-adevar, sa aduca doar calorii goale. Luam exemplul cartofilor prajiti: doar ingrasa.

"Contine sulfiti" sau "A se feri de razele soarelui". Cum citim corect etichetele alimentare, pentru a ne conserva sanatatea

"A se feri de razele soarelui si de inghet". Vedem astfel de recomandari pe etichete. ''Contine sulfiti'' - o alta informatie de care ne lovim cand cumparam produse. Asta daca si citim tot ce scrie despre ele.

Recomandări
Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%
Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că se poate mai rău de atât în cazul scumpirilor, precizând că România a avut şi inflaţie de 200 – 300%.

Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării normelor de securitate
Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării normelor de securitate

Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram.

Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte
Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, transmite Reuters, conform Agerpres.