Anca Serea si viata alaturi de patru copii. "Organizarea e cuvantul de ordine. Ne mai gandim la inca un copil"

09-04-2015 21:20


Patru copii vin cam cu un milion de responsabilitati. E imposibil sa faci fata cred, probabil, cei mai multi dintre noi. Totul tine de organizare, ne spune Anca Serea, cea care a adus pe lume patru minuni.

Mai multi copii in casa nu fac doar viata mai frumoasa. Ci te ajuta sa fii relaxat si, culmea, plin de timp liber. Cum se face una ca asta? Ne explica chiar Anca Serea.

Ava - 1 an, Noah - 3 ani, David - 13 ani. Lipseste la apel Sara, in varsta de 7 ani, ocupata cu un curs. E chiar atat de greu sa ai grija de o mica gasca colorata? Nu si pentru Anca Serea: "Ne mai gandim la inca un copil, Adi isi doreste foarte mult inca un copilas. Ava din bratele mele abia a facut un anisor, inca e mica, dar daca Dumnezeu o sa ne mai trimita un ingeras, de ce nu?".

Teoretic, pentru cei mai multi dintre noi, patru copii inseamna o palarie de responsabilitati. Si zero timp liber: "Organizarea e cuvantul de ordine, o organizare cumva dezorganizat, avem noroc ca si copii cei mari, Sara si David, au program bine stabilit, merg la scoala. Imi fac tot felul de liste, sa nu uit lucrurile acasa. Si asa e complicat, sa nu fie lucrurile si mai complicate. Te inveti cu orice in viata!".

Cum sa faci fata intr-o dezordine organizata? Anca are reteta ei, care pleaca de la acceptarea unor lucruri evidente: "Nu va imaginati ca sutem familia perfecta, ca nu exista. Am invatat sa nu mai fiu atat de inversunata. Cu pedepsele nu sunt de acord, prefer sa vorbesc cu ei cand gresesc".

O familie mare ocupa acelasi timp ca un job extrem de solicitant. Psihicul uman le percepe la fel: "Simt ca nu am timp sa respir!". Exista o singura rezolvare. Nu vacanta, nici demisia si nici tipetele...

"Eu pot sa-mi acord doua minute intr-o zi in care aparent nu am cele doua minute, pentru a ma simti bine si pentru a face sa simt ca exist, ca respir. Sunt unii care spun ca nici n-au avut timp sa respire. Cand stam si facem socotelile, o sa obervam ca cele trei minute le pierdem pe nu stiu, nu pot, inca n-am reusit, nu pot sa ma obisnuiesc. In loc de lamentari, mai bine ma asez pe spate si beau o cafea", a explicat psihologul Jeni Chiriac.

Energia data de micul ragaz o sa va dea din nou puteri. Si o sa va faca sa simtiti ca puteti respira.