"Imi ploua in gura" sau "Mi se face pielea de gaina", mai mult decat simple expresii populare. Ce se ascunde in spatele lor
"Imi ploua in gura". O expresie extrem de populara. Putini stiu insa ca exista si o explicatie anatomica in spatele ei: descrie asa numita faza cefalica a digestiei.
"Mi se face pielea de gaina" e un alt exemplu pornit de la ceva ce tine de corpul uman. Iar: "Lasa-ma sa-mi tihneasca/priasca mancarea" nu este o rugaminte de la un morocanos, ci tot o necesitate.
Avem putin timp la dispozitie sa ne bucuram de Paste. Si nu vrem sa-l umplem cu lectii de anatomie. Totusi, in aceste zile, veti auzi cu siguranta expresii populare care nu sunt nimic altceva decat explicatii ale unor procese fiziologice.
"Ca sa ne stimulam secretia salivara, trebuie sa mancam din farfurii frumoase, mancarea sa fie atragatoare, pentru ca faza digestiei incepe de la nivelul mental", a spus dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
La nivelul creierului, incepe asa numita faza cefalica a digestiei. Va ganditi la mancare sau o vedeti, mirositi ceva bun. Asa se pregateste intreg aparatul digestiv sa isi faca treaba, pentru care a fost programat genetic. Dupa ce creierul inregistreaza stimulul, secretati din abundenta saliva. Aceeasi secretie, dar de acid clorhidric, incepe in stomac. Vezicula biliara se pregateste sa descarce bila, iar pancreasul elibereaza enzime digestive, pe de o parte si insulina, pe de alta parte.
"Mi se face pielea de gaina"! Vorbim despre un fenomen care apare la frig, dar si in cazul emotiilor puternice. Se refera la efectele contractiei muschilor miniaturali atasati fiecarui fir de par. Si se numeste reflex pilomotor. Totul porneste de la regiunea din creier denumita hipotalamus, aceeasi care controleaza digestia, temperatura corporala dar si emotiile. Hipotalamusul trimite semnale care produc adrenalina.
"Toti hormonii de stres sunt implicatii in reactii adaptative. Cand vine o masina spre tine, descarci adrenalina si se modifica pragul la durere, si pulsul, si tensiunea, si absolut tot", a spus dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.
Emotiile nasc exact aceleasi reactii. Adrenalina produce transpiratia palmelor, lacrimile, tremuratul.
O masa delicioasa, plus emotii in fata televizorului, de exemplu. O ecuatie de pe urma careia rezulta ca aveti nevoie de liniste. "Lasa-ma sa-mi tihneasca mancarea!''. Expresia se refera tot la fiziologie. Intreg aparatul digestiv, sistemul endocrin si in special creierul au nevoie de timp sa transforme alimentele in energie. Dati-le deci ragazul cuvenit!
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, emotii, sanatate, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
09-04-2015 21:32