Ecografia mamara, obligatorie la inceput de an. Sfaturile specialistilor pentru femeile de toate varstele

Ultimul update: Vineri 13 Februarie 2015 06:49
Data publicarii: Marti 06 Ianuarie 2015 07:35
Categorie: CSID

Nu va poate obliga nimeni sa va faceti anual o ecografie mamara sau o mamografie. Nu avem programe nationale de depistare precoce a cancerului de san, iar preturile investigatiilor nu sunt de neglijat.

Statisticile insa va obliga sa fiti constiente ca riscul afectiunilor mamare este crescut, chiar daca aveti o viata echilibrata.

Disconfortul la nivel sinilor este legat de ciclul menstrual. Nu semnifica o boala. Cand insa durerea apare la nivelul unui singur san sau e localizata e timpul sa mergeti la medic.

Inaintea menstruatiei, modificarile hormonale pot determina durere la nivelul sanilor. Disconfortul apare insa bilateral, iar eventualele modificari legate de volumul sau consistenta glandelor mamare sunt simetrice. Daca disconfortul nu se refera la perioada premenstruala si nu este o obisnuinta lunara, mergeti la medic.

"O femeie tinara trebuie sa se gandesca, nu sa se sperie, dar sa se gandeasca: este posibil ca in san sa am o boala care poate sa fie foarte severa sau poate sa am o patologie care nevazuta de doctor, netratata, sa duca mai tarziu la cancer de san", a spus dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

"La menopoauza nu mai sunt modificari hormonale, nu mai sunt aceste modficari ciclice la niveul sanului si, da, daca apare ceva la menopauza in primul si in primul rand ne gandim la ceva mai rau", a spus si dr. Claudia Teororescu, medic primar radiolog.

Insa trist este ca, rareori, cancerul mamar evulueaza si semnalizeaza aceasta prin durere. De aceea, trebuie sa va trimita la medic nu doar stimulii durerosi, ci orice fel de modificare. Ne referim la dimensiunea mai mare sau mai mica a glandei mamare, la temperatura pielii, la modificari ale aspectului pielii in orice sens, la modificari palpabile in glanda mamara.

Si chiar daca nu aveti nici un fel de simptome, mergeti la medici supra-specializati in patologie de san o data pe an. Pentru ca o femei din trei va dezvolta o boala de san, chiar daca nu grava, pe parcursul vietii.

La pacientele dupa 40 de ani, ecografia se face doar dupa mamografie si doar la indicatia medicului. Mai exact, daca acesta constata modificari in cadrul examenului radiologic.

Ecografia de san insa este obligatorie inaintea tratamentelor de fertilizare in vitro sau a tratamentelor de sustitutie hormonala.
Motivul? Daca aveti deja leziuni in san, acestea pot fi agravate de medicamente.

Desi nu este o practica curenta, ecografia mamara este recomandata inainte de sarcina. Ca sa aflati ca starea glandei mmare e perfecta, iar viitorul bombardament hormonal sigur nu va agrava o boala incipienta.

Glandele mamare sunt organe sensibile. De aceea vi se recomanda precautie indiferent de stilul de viata pe care il aveti. Iar precautia se refera la o singura investigatie imagistica, pe care ar fi recomandat sa o bifati la inceputul unui nou an.

Analize obligatorii la inceput de an. Motivul pentru care aparatele cu regenerare rapida trebuie investigate neaparat
Analize obligatorii la inceput de an. Motivul pentru care aparatele cu regenerare rapida trebuie investigate neaparat
zahar
Zahărul din dulciuri şi alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil
Cât de periculos poate fi dacă nu ne facem analizele uzuale anual
Ce înseamnă comportamentul sexual la risc și la ce boli ne expunem
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
telemea sibiu
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă