Pauzele mici si dese... cheia scaparii de stres. La fel de importanta este si cultivarea creativitatii
Ne plangem cu totii de stres si vrem sa scapam de astfel de stari. Odata aflati intr-un asemenea moment de cumpana, ganditi-va ca nici macar nu se compara cu cel mai stresant episod al existentei unui om: venirea sa pe lume.
Cortizolul, asa-numitul hormon al stresului, este descarcat imediat ce bebelusii parasesc pantecele mamei. Contribuie decisiv la adaptare si se reechilibreaza in urmatoarele ore. Este necesar sa-l tinem sub control de-a lungul vietii, din cel putin doua motive. Asigura instictele in situatii-cheie, dar poate sa si imbatraneasca organismul in ritm accelerat.
1 noiembrie 2014. Micuta Casia a trecut prin cel mai stresant moment al vietii ei, desi abia a venit pe lume. Foarte putini constientizeaza cat de grea este trecerea dintr-un mediu lichid in unul condus de aer.
"Trecerea dintr-un mediu in care a stat noua luni in mediul extern e o drama. Asta inseamna ca, de la o anumita presiune care este intrauterina, copilul iese la aer fara bazinul in care a inotat noua luni si diferenta de presiune este foarte mare pentru el", a explicat dr. Mihaela Scheider, sef sectie neronatologie.
Asa apare prima respiratie. Totul se petrece rapid. Cordonul ombilical este taiat si, in acel moment, toti asa-numitii hormoni de stres ai bebelusului urca pana la cer. In urmatoarele ore trebuie sa apara echilibrul in organism.
Toate evimentele care i se intamplau bebelusului in burtica mamei se deruleaza acum diametral opus. Altfel circula sangele, altfel se hraneste, altfel respira. Dar, acesta inseamna viata pe cont propriu. Dupa momentul zero, aproape toti hormonii pe care ii secretam ne ajuta sa gestionam episoadele stresante.
"Atat adrenalina, cat si cortizolul sunt doi hormoni care controleaza organimul in conditii de stres: adrenalina se descarca in conditii de stres imediat - in momentul cand vine spre noi o masina creste pulsul, se dilata pupila, creste tensiunea - cotizolul e un hormn de stres implicat in stresul pe termen lung, care pare mai benign", a explicat dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.
Glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor, secreta toti acesti hormoni ai stresului. Fara ele nu exista viata. Nivelurile crescute de cortizol sunt legate de ateroscleroza, diabet, hipertesiune, osteoporoza.
De ce percepem stresul cu atat de multe pagube colaterale? Psihoterapeutii au incercat sa-l defineasca pe termen lung, dincolo de iminenta zilnica. Psihoterapeutul Mihai Albu isi trateaza pacientii folosind terapia prin arta: "Nu exista o situatie fara iesire, ci exista dificultatea noastra de a gasi o solutie in situatia respectiva. In arta scoatem la iveala creativitatea, apoi actionam in viata de zi cu zi".
Asadar, nu hormonii ne fac rau, ci lipsa inventivitatii. De creativitate nu aveti nevoie sa scrieti romane de succes. Ci doar ca sa rezolvati problemele zilnice, fara pagube resimtite in interior. Pe langa creativitate, pe care, constient, trebuie sa o aduceti la suprafata, ajuta pauzele mici si dese. Creierul are nevoie de un mecanism similar cu procesul de respiratie.
"As vrea ca pacientii sa nu creada ca stresul le provoaca patologie vasculara cerebrala sau tumori cerebrale sau altceva. Face parte din existenta cotidiana. Cred ca este oareum un alt motiv al ultimilor 20 de ani, cand am schimbat oarecum situatia, ne purtam singuri de grija si responsabilitatea pentru propria persoana este mai mare. Stresul e cel care ne face sa gandim, sa rationam, sa devenim logici in acceptia asta a normalitatii", a spus dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg.
Peptidele sunt mici substante de care celulele cerebrale se folosesc cand comunica intre ele. Acestea se descarca subit sub influenta hormonilor de stres. Si ne fac mai destepti. Ganditi-va la toate aceste lucruri in fata unui termen-limita care va amaraste. O sa gasiti mai repede solutia.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, stres, csid, hormoni, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
07-11-2014 16:41