Berea consumata moderat, o sursa importanta de antioxidanti. Cum ne poate ajuta organismul

07-11-2014 17:16


Stie toata lumea: fructele si legumele crude contin antioxidanti. Sunt substante care contracareaza reziduurile din organism. O asemenea portie zdravana poate fi luata si din alte alimente, nu numai dintr-o salata.

Un pahar de bere, de exemplu, contine flavonoide - substante cu rol antioxidant mai puternic decat cele din ceaiul verde sau din soia. In plus, contrar miturilor, berea nu ingrasa. 100 mililitri de bere contin doar 43 de kilocalorii.

Sa facem o salata colorata! Contine spanac, seminte, portocala, ardei rosu si morcov. Aceste alimente vin la pachet cu minimum zece antioxidanti. Substante pe care le luam din hrana si care se opun reziduurilor din interiorul organismului uman. Asa-numitii radicali liberi, care pot participa la mutatii genetice periculoase.

"Noi suferim mutatii genetice in fiecare clipa. Singurele substante care pot sa contrabaleseze acesti radicali liberi sunt furnizate de alimente de origine vegetala", a explicat conf. dr. Ion Daniel, sef sectie chirurgie.

Alaturi de fructe si legume, si cerealele pot furniza doze sanatoase de anti-oxidanti, zilnic. Din cereale maltificate - adica usor germiante - se fabrica berea. Un pahar este rar asociat cu anti-oxidantii. Berea furnizeaza, insa, valoroasele flavonoide. Substante cu rol anti-inflamator puternic.

"Berea putand avea la baza mai multe cereale, evident ca fiecare poate sa vina cu apanejul lor de anti-oxidanti. Fiecare dintre noi, cand isi pune un pahar de bere sa bea, trebuie sa fie convins ca el consuma un lichid natural. E un proces pe care nici daca ai vrea sa-l chimizei nu ai avea cum", a dezvaluit dr. Alin Popescu, medic primar medicina de familie.

Caracteristicile structurale ale unor tipuri de flavonoide, cum sunt cele existente in hamei si in bere, au un efect antioxidant mai puternic fata de cele continute de ceai sau soia. Beneficiile apar doar in cazul unui consum moderat.