"Nu stiu ce sa ma mai fac cu el!" Cum evitam ca propriul copil sa sufere mai tarziu de anxietate sau depresie
"Nu stiu ce sa ma mai fac cu el!" spun parintii exasperati de un copil pe care il considera scapat de sub control. Asa apar conflictele, violenta si inevitabila prapastie intre cele doua parti.
Ce trebuie sa stie mamele si tatii? Orice comportament- problema din partea copilului ascunde frica sau nelinistea. Ori, in imprejurari diferite, in care teama apare inevitabil la aceeasi intensitate, cum reactionati? De raspuns depinde toata relatia parinte-copil.
Gaspar Gyorgy, psiholog: "Cat de des in interactiunea cu propriul copil ii cersesc apreciere? Nu am voie sa fac asta, relatia parinte-copil e o relatie in care parintele da si nu are voie sa ceara. Copilul poate sa ne dea cadouri, semne ale aprecierii faptului ca ne facem treaba foart bine."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cadoul este ceva marunt, simbolic. Un desen, un mic obiect, un biscuite, dar deseori poate condiderati ca acasa aveti un copil-problema: sfidator, agresiv si imposibil. Este, de fapt, un strigat de ajutor: "Mi-e frica!"
Gaspar Gyorgy, psiholog: "Ce facem de cele mai multe ori? Mental, interpretam intr-o maniera negativa comportamentul copilului si mai mult decat atat, il pedepsim, il respingem, il indepartam. In momentul in care ma prind ca de exemplu creierul copilasului functioneaza in maniera in care o emotie de frica sau de furie il dezechilibreaza total si il detemina sa tipe, sa dea cu mainile si cu picioarele, sa tranteasca, toate acestea sunt activari emotionale foarte puternice si creierasul copilului nostru nu si poate activa partea de cortex prefrontal pentru a linisti emotia."
Copilului ii este frica si nu se poate linisti singur. Partea din creier care l-ar putea ajuta sa faca asta, cortexul prefrontal, devine capabila abia dupa ce implineste 24 de ani. Pentru moment, este nevoie de o imbratisare.
Gaspar Gyorgy, psiholog: "Prin contact fizic, prin atingere, creierul copilului va produce oxitocina, care este hormonul linistirii si sistemul nervos se va relaxa. Daca parintele critica, amentina, loveste nu face decat sa dezechilbreze emotional si mai mult copilul, care nu e pregatit sa faca fata singur."
Jeni Chiriac, psiholog: "Tipi la el si ii zici trebuie sa faci cum am spus eu, nu are impoartanta ce gandesti tu. Cum ar putea copilul sa mai aiba incredere in el pe viitor cand simte ca punctul lui de vedere nu a fost asculat?"
Doar asa evitati comportamentele problematice. Evitati ca propriul copil sa sufere mai tarziu de anxietate sau depresie.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, anxietate, Psihologie, depresie, csid, frica,
Dată publicare:
12-04-2016 08:43