Murăturile, sursă naturală de probiotice. Cum se prepară pentru a fi sănătoase
Specialiştii în nutriţie observă că a apărut, şi în România, "moda" de a lua picături sau pastile cu probiotice nu doar când facem un tratament cu antibiotice, ci chiar zilnic, în perioade în care credem că avem imunitatea scăzută.
Medicii atrag atenţia că este un drum greşit!
Potrivit unui studiu recent, probioticele de sinteză nu scad deloc numărul de răceli sau infecţii uşoare. Acţionează strict pentru sănătatea digestiei. Altfel spus, preparatele din farmacie fac acelaşi lucru că iaurtul şi murăturile preparate în casă.
Anamaria, David şi Vlad fac curăţenie în stocul de murături de anul trecut. De azi, umplu din nou cămară cu "doctorii" culese din grădină.
Ana-Maria Staicu: Sunt conştienţi, cred, şi ei, de tot ce înseamnă vitamina luată dintr-o legumă, probioticele care le conţin. Prefer să ronţăie un castravete, un morcov murat decât să îi îndopăm cu tot felul de siropuri, pastiluţe şi alte minuni.
Probioticele sunt bacterii prietenoase, care protejează stomacul şi intestinul, în timpul tratamentelor cu antibiotice, şi oricând medicamentele tind să distrugă nu doar tulpinile infecţioase, ci şi flora bună a sistemului digestiv.
Cu alte cuvinte, probioticele chiar sunt sănătate curată. Se găsesc din belşug, într-o formă pe care organismul o primeşte uşor, nu doar în iaurt, ci şi în murături. Orice legumă şi fruct- pentru că putem conservă şi mere, pere, struguri şi pepene- primesc virtuţi în plus, odată ce fermentează, de preferat în butoaie de lemn sau de sticlă.
De fapt, sunt calităţi extra... În două-trei săptămâni, legumele devin un rezervor valoros de bacterii bune, ce refac scutul de apărare al intestinelor, după o acţiune agresivă: în acest caz, al bacteriei care cauzează ulcerul.
Aşadar, dacă cineva spune că sunteţi "o murătură", luaţi-o că pe un compliment! Dar pentru murături cu adevărat valoroase, nu folosiţi deloc oţet sau zahăr. Doar sare-marină sau autohtonă, neiodată. Ajunge o lingură la un litru de zahăr. Aşezaţi în saramură fructele şi legumele proaspete şi natură face toată treaba! La 10-15 grade începe spontan fermentaţia acidolactica, cu tulpini probiotice sălbatice.
Aşa că ne întoarcem spre ceea ce românii ştiu să producă acasă ieftin, eficient şi plin de arome, dar poate fi, în egală măsură, sintetizat în laborator şi vândut în farmacie. Piaţa oferă acum zeci de preparate probiotice. Aproape orice farmacist recomandă să le iei zilnic, în timpul ce te tratezi cu antibiotice. Mai mult, sunt pediatri care prescriu şi copiilor perfect sănătoşi picături cu probiotice, din primele zile de viaţă.
Specialiştii în boli metabolice privesc încă reticenţi această nouă modă. Administrares de rutină a probioticelor de sinteză la bebeluşi... La vârste mai mari sunt cel mai uşor de luat din alimente comune.
Dr. Simona Tivadar: "Dacă copilul mănâncă alimente prebiotice (pâine dospită, iaurt, kefir, varză murată şi borş) şi legume suficiente, iar durata tratamentului antibiotic e scurtă (5-7 zile), cel mai probabil nu e nevoie."
Un studiu recent, finalizat de medici danezi, a arătat că administrarea zilnică a picăturilor probiotice de farmacie nu creşte imunitatea generală. Nu face rău, dar nici nu scade numărul de răceli sau domilrste episoade de febra. În schimb, murăturile aduc exact ce ne trebuie, cu beneficii în plus- educarea gustului şi timp petrecut cu folos în familie.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, legume, muraturi, probiotice, csid,
Dată publicare:
27-10-2017 12:25