Cum să alegi apa de gură - de ce tip trebuie să te ferești

Dată publicare: 18-06-2021 09:15
Dată actualizare: 18-06-2021 09:38


Apa de gură cu alcool usucă mucoasa orală. În felul acesta, nu se mai protejează de atacul bacteriilor.

Apa de gură cu antiseptic este o parte importantă în refacerea după intervenții chirurgicale mari în cavitatea orală.

În igiena zilnică, antisepticele însă trebuie să aibă concentrații extrem de scăzute. Iată de ce.

Igiena orală corectă, care nu dă voie bacteriilor patogene din cavitatea orală să se înmulțească necontrolat, presupune și folosirea dușului bucal.

Dr. Cristi Nechita, medic chirurgie dento-alveolara: “Dușul bucal este un dispozitiv pe care îl recomand tuturor persoanelor să îl folosească. Practic el scoate cu ajutorul unui jet de lichid toate resturile alimentare pe care nu putem să le scoatem cu igienizarea normală cu periuța sau ață dentară”.

În rezervorul dușului bucal, puteți să puneți apă de gură. Însă ar trebui să evitați apa de gură cu alcool. Iată de ce:

Dr. Cristi Nechita, medic chirurgie dento-alveolara: “Apele de gură cu alcool nu le recomand, deoarece alcoolul usucă mucoasa. Mucoasa orală e important să fie acoperită de un film de salivă, practic apele de gură cu alcool fac mucoasa să nu mai fie apărată împotriva bacteriilor”.

După intervenții chirurgicale în cavitatea orală, se folosește apă de gură cu antiseptice puternice, în concentrație mare, dar o periodă scurtă. Astfel, e redus riscul infecțiilor cauzate chiar de bacteriile prezente în mod normal, în cavitatea orală.

Ulterior, medicul recomandă apa de gură cu o concentrație slabă de antiseptic.

În prezent, chiar și reabilitările orale mari permit lucrări fixe de a doua zi. Cea mai rapidă reabilitare presupune inserarea a 6 implanturi pe maxilar și 4 pe mandibulă. Implanturile inserate lateral stau în poziție înclinată.

Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolara: “Avantaj principal al acestei metode este că se evita formațiuni anatomice importante - cum ar fi sinusul maxilar și canalul alveolar. De asemenea, nu mai sunt necesare reconstrucții osoase complexe. La aproximativ 24 de ore de la inserarea implanturilor se va insera o lucrare protetica fixă”.

Lucrarea protetica fixă înseamnă alimentație normală.