MOHS, cea mai avansata tehnica de micro-chirurgie din dermatologie. Zonele care pot fi "reparate" cu efort minim
Orice leziune pe suprafata tenului reprezinta un motiv intemeiat pentru un drum la dermatologie. Vorbim doar despre o zona intens agresata de razele soarelui.
In cazul nedorit in care medicul recomanda o excizia iar aspectul fizic poate fi afectat, luati in considerare si metoda Mohs. Tehnica chirurgicala se aplica cu minimum de tegument sanatos eliminat.
"Asa cum ne spalam pe dinti dimineata si seara si e un reflex, asa trebuie sa avem crema de fotoprotectie la indemana si s-o folosim si vara si iarna pentru ca e un scut absolut eficient a celor mai rele lucuri care se pot intampla pe piele", explica Ana Maria Dumitrescu, medic dermatolog.
Tenul, scalpul, pielea de pe suprafata urechilor si a gatului. Vorbim despre suprafete cutanate expuse in fiecare moment in care iesiti in aer liber. Nu aveti cum sa le protejati cu haine, aveti insa alternativa cremei cu foto-protectie. Pe aceste zone, apar 90% dintre cancerele cutanate, pe care le numim carcinoame.
Nu sunt cele mai agresive, prin comparatie cu un alt tip de cancer de piele, melanomul, care se dezvolta din pigment. Au nevoie insa de diagnostic cat mai rapid.
"Tumora nu trebuie sa o vedeti doar ca o leziune de suprafata, ea patrunde in interiotul pielii avand radacini care sunt mai apropiate sau mai indepartate, niciodata echidistante, se pot deplasa in diverse directii", spune Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.
Aceste tipuri de cancer arata banal la inceput, mici leziuni, unele asemanatoare acneei. Au un singur lucru in comun. Nu se vindeca repede. Iar aceasta caracteristica trebuie sa va trimita de urgenta la medic. Pentru ca vorbim in principal despre leziuni care apar pe fata, chirurgii din intreaga lume nu isi permit sa opereze in orb.
"Daca voi scoate o fasiuta de piele cu baza cu tot ca o farfurie in care a stat acesta tumora si am posibilitatea tehnica sa verific la microscop toata aceasta suprafata, daca suprafata aceasta este curata, nu contine celule tumorale, inseamna ca am extras tumora in totalitate. Pacintul se vindeca", a spus Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.
Micro-chirurgia MOHS este posibila daca medicul anatomo-patolog face biopsia pentru fiecare felie de tesut indepartat, chiar in timpul interventiei. Fiecare fragment operat se ingheata si se examineaza la microscop, in timp real, pana e gasit doar tesut sanatos.
"Cand fragmentul e mai mare decat o lama dintr-aceasta se folosesc mai multe lame si se alcatuieste o harta. Harta e folosita de medicul chirurg dermatolog pentru a exciza mai departe zonele tumorale", a declarat Tiberiu Tebeica, medic anatomo-patolog.
Tehnica de micro-chirurgie permite inclusiv refacerea estetica.