Ce pericole poate ascunde o banala intepatura. Boala care va poate ameninta viata, daca nu sunteti imunizat la timp

Ultima actualizare: 13-08-2015 07:05

M-am ranit cu un obiect ruginit! Perceptia generala este ca doar rugina determina tetanosul. Nu tocmai. Orice obiect din natura, care va strapunge pielea, poate transmite sporii.

Zece ani este durata maxima de protectie pe care o ofera un vaccin anti-tetanos. Dupa aceasta perioada, in special ranile prin intepare au potentialul de a se transforma in poarta de intrare pentru bacilul care traieste sub forma de spori, pe pamant.

Caldura mare asigura toate conditiile pentru infectii ale pielii, aparent fara motiv. Medicii recomanda ca, la dusurile zilnice, sa igienizati cu atentie in special pliurile tegumentelor.

Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "La axila, in zona sub-mamara sau sub sortul abdominal sau in zona inghinala, excesul de transpiratie si ocluzia, adica pielea stransa si lichidul, transpiratia care ramane, favorizeaza dezvoltarea fie a florei locale, proprii, a ciupercilor sau a florei care a contaminat pielea.
Un organism mai fragil nu reuseste sa se stabilizeze singur. Apar astfel tot felul de infectii cutanate, care au nevoie de tratament."

In vacante, atentie mare si la orice obiect din natura care poate provoaca o plaga prin intepare. Spinii plantelor, resturi metalice, aschii din lemn. Perceptia generala este ca rugina poarta in ea bacilii de tetanos. De fapt, acestia se gasesc peste tot in natura. Ajung in circuitul natural din intestinal mamiferelor.

Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Ei elimina bacilul sub forma de spori si acesti spori pot sa dainuiasca ani de zile in tarana, sunt foarte rezistenti."

In cazul in care sporii ajung in sangele uman, prin intermediul unei rani, pot produce boala numita TETANOS. Aceasta daca NU aveti anti-corpi asigurati prin imunizare. Vaccinul anit-tentanos este inscris in schema nationala de imunizari, care priveste copilaria. Dar anti-corpii formati dupa efectuarea sa dispar in cel mult 10 ani.

Adriana Motoc, medic primar boli infectioas: "Cu cat plaga este mai profunda si mai greu de curatat, cu atat riscul de a face tetanos e mai mare, mai ales plagile intepate, cum ar fi cand calcam intr-un cui, acolo se produce o conditie de lipsa de oxigen si acest microbi incep sa se dezvolte, produc o toxina tetanigena care determina contracturi generalizate."

Conditia este amenintatoare de viata pentru ca blocheaza sistemul respirator, in lipsa unui tratament rapid. La varsta adulta, o plaga obtinuta in natura trebuie sa va trimita la o vaccinare anti-tetanos. Cel mai probabil, nu mai aveti anti-corpi protectori.

Recomandarea este valabila si pentru copiii care depasesc 10 ani. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii insista pe schema vaccinarilor din copilarie.

Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Exista un curent international la ora actuala impotriva imunizarilor, a vacinarii, vacinul e daunator, e toxic. Aceasta situatie la nivel international a dus la apartia in Spania a unui caz de difterie, pentru ca microbii de diftetrie, de tetanos, de poliomielita nu au disparut din natura. Daca mamele refuza vacinarile e foarte posbil sa asitam la aparitia acestor boli infectioase pe care le speram disparute."

Mentinerea unui ritm constant de vaccinari asigura protectia intregii populatii impotriva acestor microbi inca prezenti peste tot in mediul natural.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO