Modul in care se tine corect o dieta. Ce se intampla atunci cand slabim mai mult de 500 de grame pe saptamana
"Poate dupa Paste ma apuc de dieta". Ati auzit si cu siguranta v-ati spus asta mcar o data. Reducerea caloriilor face ca grasimea de depozit sa fie preluata de sange si dusa in ficat. Unde e transformata in energie.
Totusi, ficatul nu poate sa metabolizeze mai mult de 500 de grame de grasime corporala saptamanal. Surplusul ramane in sange. Iata dee nu e bine sa va jucati cu dietele fanteziste.
Dupa orice sarbatoare care presupune, evident, preparate speciale, apare deseori ideea dietei. O idee buna, dar nu cu un meniu restrictiv. Sau si mai rau, foamea prelungita.
Cele doua situatii duc intr-adevar la pierderea rapida a citorva kilograme. Cu posibile consecinte dramatice insa:
Cristina Balanescu: "Nutritionist se poate sa nu se metabolizeze in ficat, metabolizandu-se in ficat inseamna ca foloseste si atunci da energie. Se poate intampla sa circule liber in sange si sa provoace accidente vasculare."
Cum e posibil? Prin reducerea cantitatilor de mancare, sangele extrage din tesuturi grasimile de depozit numite trigliceride. Sunt duse apoi in ficat si transformate pana la urma in glucoza, care circula in sange si hraneste. Si in energie daca procesul de slabire e lent.
Saptamanal, ficatul uman poate sa ''digere'' doar 500 de grame de grasime extrasa din propriul organism. Prin curele dramatice, aceasta va circula liber in sange, unde e periculoasa.
Dupa ani de zile de calcule, medicii au ajuns la concluzia ca, pentru rezultate optime, e nevoie sa scapati de numai 500 de kilo-calorii din portiile zilnice.
In felul acesta, se conserva valoarea masei musculare - afectata in dietele cu prea putine calorii. Sa dati dovada de rationament cand faceti astfel de alegeri inseamna sa apelati la un medic specialist. Si valoarea glicemiei trebuie tinuta sub control.
Nutritionistul poate sa va ajute sa concepeti meniuri echilibrate, cu putine calorii. O dieta cu rezultate pe termen lung trebuie urmata macar pentru sase luni.