Metoda contraceptiva recomandata de ginecologi la orice varsta. Protejeaza si de virusuri, nu doar de sarcini nedorite
Asta inseamna ca substanta activa, mai exact concentratia acesteia, nu poate sa ajunga la un nivel de toxicitate si nici sa fie sub pragul terapeutic optim.
Care este cel mai bun contraceptiv decideti impreuna cu medicul. Noi va spunem doar ca multe dintre acestea fac parte din asa numitele sisteme cu eliberare controlata.
La orice varsta, prezervativul este cea mai buna metoda de contraceptie. Va protejeaza simultan de virusuri cu transmitere sexuala - cum ar fi HIV - sau virusurile hapatitice B sau C.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totusi, tinerele aleg frecvent, spun statisticile, alte metode de contraceptie. Este vorba, in primul rand, despre pilulele contraceptive combinate.
Ioan Stoian, medic ginecolog: “Asta este cel mai important lucru. Nu este bine ca o tanara sa se duca direct in farmacie ca sa cumpere un medicament fara sa treaca inainte pe la un doctor. Trebuie sa fie consultata si sa i se aleaga contraceptivul potrivit pentru ea.”
Pilulele contraceptive combinate nu va reduc capacitatea fertila atunci cand va doriti un copil.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: “Mitul ca pilulele contrsceptive fac rau si duc la infertilitate este usor de contestat, pentru ca ele de fapt protejeaza ovarele, iar femeile au un bagaj mai mare de foliculi atunci cand nu mai iau pilule si vor sa aiba o sarcina. Aceste femei isi conserva ovocitele si foliculii, astfel ca pilula protejeaza si ne ajuta sa facem un copil.”
Vorbim despre materialul genetic cu care s-au nascut. Dupa nastere, in perioada alaptarii, teoretic, nu poate aparea o noua sarcina. Aceasta deoarece, pe timpul alaptarii, nu exista ovulatie, deci ovulul nu poate fi fertilizat de catre spermatozoid. Cu toate astea, medicii constata sarcini aparute si pe perioada alaptarii.
Ioan Stoian, medic ginecolog: “De aceea, dupa ce inceteaza alaptarea, ar trebui sa-si monteze un dispozitiv intrauterin, ba chiar mai inainte, deoarece nu stii cand va avea prima ovulatie.“
Steriletul este metoda contraceptiva indicata si daca aveti deja copii si nu va doriti altii. Aceeasi metoda este recomandata si dupa varsta de 40 de ani, atunci cand pilulele contraceptive au contraindicatii."
Ioan Stoian, medic ginecolog: “De multe ori, la femeia trecuta de 40 de ani apare patologie mamara. In contextul patologiei mamare, ar fi contraindicat sa folosesti contraceptive administrate pe cale orala.”
Steriletul impiedica ascensiunea spermatozoizilor catre trompa uterina, adica locul unde are loc, in mod normal, fecundarea. Unele dintre dispozitive elibereaza si hormoni local, astfel incat o posibila sarcina sa fie impiedicata sa se dezvolte.
Sursa: Pro TV
Etichete: hiv, sarcina, prezervative, ginecologie, contraceptie,
Dată publicare:
09-06-2017 10:24