Stresului cotidian i se adauga si cel fonic. Ce efecte are asupra sanatatii si cat de periculoase sunt castile audio
Zi de zi, suntem intr-o permanenta alergatura: un serviciu bun, performante, scoli bune pentru copii si chiar un loc de parcare. La tot acest stres se adauga si fundalul sonor asurzitor.
Doar in Bucuresti sunt 228 de zone in care zgomotul depaseste limitele stabilite prin lege. Inregistrarile arata peste 70 de decibeli ziua si peste 60 seara. Teoretic, nu ar trebui sa sarim de pragurile de 55 si, respectiv, 45.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Traim, asadar, intr-un zgomot permanent, care ne imbolnaveste. Nenumarate afectiuni au drept punct de plecare chiar plouarea fonica.
“Intram” in urechea interna si facem "harta distrugerilor”.
In unele cazuri, pentru ca vorbim despre tesut nervos, avem chiar urgente medicale. In plus, aflam ce inseamna tiuitul din urechi si vedem cat de mult rau poate face un accesoriu simplu, precum o pereche de casti.
Undele sonore intra in timpan si sunt amplificate de 20 de ori. Procesul este continuat de cele mai mici oase din corp, situate in urechea itnerna: scarita, ciocanul si nicovala.
Sunetul ajunge apoi in delicatele celule ciliate. Aici, e transformat in impulsuri electrice, care pleaca spre creier. Cu acest organ, de fapt, auzim.
O seara in club inseamna o trauma sonora acuta: sunt peste o suta de decibeli de suportat. Apare ulterior un tiuit in ureche.
Ioan Voda, medic primar ORL: “In mod normal, se vindeca dupa ce am dormit o zi, am micat bune si n-am odihnit. Asadar, se vindeca singura. Trece si nu produce leziuni deosebite. Daca nu trece intr-o zi, mergeti la control. Medicamentele de sustinere a nervului auditiv sunt eficiente daca le luati rapid.“
Totusi, acum nu vorbim despre trauma acuta, ci despre cea cronica.
Ioan Voda: “Pentru trauma sonora zilncia exista ca menifestare un tiuit sau un vijitit care ar trebui sa se auda in ambel urechi. Trauma cronica, cea care da leziuni permente. Inseamna ca nu mai auzim bine consoanele si incet - incet vom ajunge la hipoacuzie neurosenzoriala, adica nervul audtiv din ureche interna e afectat. Problema este ca, si cu tratament, va intoarceti in acelasi zgomot.”
O alta sursa majora de poluare fonica, pe langa cea de pe stradfa, o constituie castile. Aceste directioneaza sunetul in urechea interna, care nu se mai pierde in mediu. Nu sunt deloc o solutie sanatoasa pentru a scapa de tumultul strazii.
Somnul in liniste deplina reface structurile nervoase. Ajuta, de asemenea, si asa numitele casti ambientale, care reduc zgomotele. Le vedeti, probabil, la cei care sunt nevoiti sa lucreze intr-un zgomot de fond deranjant permanent. In rest, ne mai ajuta si geamurile anti-poluare fonica.
Ca sa vedeti obiectiv distrugerile din ureche interna, iata ce trebuie sa faceti.
Este bine sa facem o audiograma odata la doi ani. Mergem la doctor, ne testam auzul si vedem fata de acum doi ani daca a scazut sau nu.
Mura Hainarosie, medic specialist ORL: “Daca auzul nu este in limite normale, protezarea auditiva timpurie stimuleaza centrii nervosi din creier. Fara aparat auditiv, informatia sonora nu mai este perceputa de aria corticala destinata acestei functii, iar creierul nu mai este capabil sa auda.”