Specialistii recomanda macar un screening si o mamografie pe an, dupa 40 de ani. Evenimentul care va avea loc pe 10 iunie

Ultima actualizare: 10-06-2017 06:37

In Romania, nu exista programe de screening bine puse la punct. De fapt, inca ne straduim sa intelegem ca preventia este cea mai buna inventie a medicinei moderne.

De aceea, o data pe an este obligatoriu sa faceti o ecografie mamara. Dupa pragul de 40 de ani, adaugati si o mamografie. Este singurul mod de a preveni cel mai frecvent cancer din randul populatiei feminine.

Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: “Controalele de rutina ne permit sa depistam orice fel de afectiune, chiar banala. Intr-un an de zile, noi putem sa descperim. Daca n-am vazut nimic la momentul asta si vine pacienta peste un an, putem sa descoperim cind este foarte mic, cind este la inceput.”

Se impune un control mamar si inainte de sarcina, ori de inceperea tratamentului pentru fertilizare in vitro. Cele 40 de saptamani presupun o scadere imunitara. Orice leziune a sanului va “exploda”.

Ioan Stoian, medic primar ginecolog: “Imunitate scazuta pentru cancer inseamna o progresie mai rapida, pentru ca organismul nu lupta impotriva cancerului, deoarece ar insemna sa lupte si impotriva sarcinii."

Despre aceste aspecte trebuie sa stie fiecare femeie. Mai ales ca, in Romania, nu avem programe nationale de screening pentru cancer de san.

Mihaela Geoana, presedinte Fundatia Renasterea: "Noi pentru asta ne zbatem, incercam sa avem un programa de screrning si pentru cancerul de san, adica fiecare femeie sa aiba dreptul la o mamografie grauita o data la doi ani. Mergem la Comisia de sanatate a Parlamentului, pe 22 iunie.”

Femeile ar trebui sa fie constiente de riscuri si sa tina minte ca doar controalele regulate insemnna preventie activa.

Mihaela Geoana: “De multe, ori poate nu avem timp sau nu avem bani sa mergem la medic, dar daca ne informam putem gasi soluti."

Evenimentul "Race for cure" va avea loc pe 10 iunie, in Parcul Herastrau. Este sarbatoarea invingatoarelor in lupta impotriva cancerului. Totodata, cea mai renumita cursa de informare si strangere de fonduri pentru aceasta afectiune la nivel global. 150 de curse au avut loc pana acum, in toate colturile lumii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO