Cat de periculos este sa luam haotic medicamente antiinflamatoare. Dependenta pe care o pot crea
Medicamentele care diminueaza inflamatia, durerea si febra se gasesc in orice farmacie si se vand fara reteta. Le numim antiinflamatoare nesteroidiene si administrate timp indelungat scad functia de coagulare a singelui. Impactul poate fi dramatic.
Nu luati antiinflamatoare haotic, pentru perioade lungi de timp. Ibuprofenul si paracetamolul sunt cele la care ne referim si ambele scad functia trombocitelor. Particulele din sange care sunt implicate in oprirea unei hemoragii dupa o ruptura vasculara, dar si in timpul proceselor inflamatorii.
Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: “Ele nu au efecte de dopaj, nu creeaza o dependenta, insa creeaza o dependenta psihologica. Atata timp cat medicamentele iti calmeaza durerea, simti nevoia sa le iei fara sa te gandesti.”
Aceste medicamente nu se administreaza haotic si mai mai ales nu pe perioade lungi de timp. Ele au influenta asupra puterii de coagulare a sangelui. Mai exact, scad functia trombocitelor.
Corneliu Toader: “Toate aceste antiinflamatoare nesteroidiene scad puterea de agregare a plachetelor sanguine. Favorizeaza hemoragia cerebrala, in esenta.”
Cu alte cuvinte, cresc riscul de accident vascular. Mai mult, odata aparute posibilele complicatii la nivel cerebral de exemplu, operatia este la limita imposibilului.
Pe langa interactiunea cu trombocitele din sange, antiinflamatoarele luate pe perioade lungi au un alt efect direct asupra vaselor de sange, de data acesta, si nu in compozitia lui. Pericolul e mare daca nu v-ati luat tensiunea in ultimele 6 luni si nu stiti ce valoare are.
Hipertensiunea netratata poate conduce la accident vascular cerebral hemoragic. Inseamna ca sangele inunda o parte din creier.
Sursa: Pro TV
Etichete: sange, paracetamol, csid, antiinflamatoare,
Dată publicare:
05-06-2017 13:43