Malnutriția frecventă la copii, în ciuda ofertei variate de hrană din magazine
În plină eră a raiului de supermarket, e greu ca celor mici să le lipsească hrana. Rareori se întâmplă însă ca la raft să găsim nutrienți din surse neprocesate. Vitaminele naturale, spre exemplu, ori oligo-elementele: fier, zinc și seleniu.
Lipsa acestora din alimentație se numește malnutriție. Atenție, nu ține nici de cantitatea de hrană din frigider ori de greutatea copilului.
În secolul supermarketului e greu că un copil să nu aibă destulă hrană. Supermarket-ul însă oferă rareori nutrienți din surse neprocesate. Este vorba de vitamine din surse naturale și de oligo-elementele: fier, zinc și seleniu. Lipsa lor se numește malnutriție, chiar dacă cel mic are de toate în frigider. Micro-nutrienții se iau doar din alimente integrale neprocesate - ouă, carne, peste, lactate integrale, cereale integrale, fructe și legume proaspete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru: Malnutriția în primii ani de viață poate să ducă la o dezvoltare cognitivă deficitară nu-l las pe un copil să ajungă la potențialul intelectual maxim.
Aceeași carență în alimente naturale integrale produce la peste 80% dintre cei mici anemie. Această înseamnă că transportorul oxigenul din sânge e în cantitate mică. Creierul stă într-o stare de hipoxie, adică de lipsa de oxigen. Vorbim iar despre deficiențe cognitive în viitor, care nu pot fi recuperate.
Cărămizile diabetului se pun tot în primii ani de viață. Spre exemplu, la diversificare există ideea fără fundament- nu îi dați fructe tăiate micuț, îi dați suc de fructe.
Dr. Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru: Un copil de un an și jumătate nu va mânca 2 portocale o dată, dar va bea sucul a două portocale stoarse o dată. Acest lichid trece repede prin tubul digestive și formează șocuri glicemice pentru un pancreas în formare.
Pe un pancreas în formare obiceiul înseamnă diabet la vârste tinere și schimbarea metabolismului spre obezitate.
Toi în primi ani, dulciurile în exces și grăsimile animale în exces se duc direct în vasele de sânge.
Striurile de colesterol, ateroscleroza de la vârsta adultă e corelată cu alimentația din primii ani. Striurile de colesterol se depun pe artere și se depun în primul an de viață.
În primii doi ani de viață tânărul organism are nevoie de setarea corectă a tuturor metabolismelor. Să înceapă ziua bine!
Dr. Dumitru Orășeanu, Șef secție pediatrie: Micul dejun trebuie să reprezinte 35% din ce mănâncă, ca să pot să trăiesc eu trebuie să am energie."
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, mancare, alimente, supermarket, colesterol, malnutritie, anemie, csid,
Dată publicare:
06-11-2017 08:11