Sucurile naturale, cauza ascunsă a obezității
Puneți deoparte storcătorul de fructe! În loc să beți un fresh, mâncați citrice și orice rod din livadă exact așa cum sunt.
Specialiștii în nutriție și boli metabolice au pornit un veritabil război împotriva consumului zilnic de sucuri proaspete. Sunt cauza ascunsă a obezității.
Din comoditate, multe familii preferă să pună în robot fructe diverse, fără să știe că fiecare pahar de suc stors ascunde o cantitate imensă de zahăr, care supune organismul unui șoc glicemic. De altfel, Asociația Americană de Pediatrie a publicat, în premieră, un ghid de nutriție. Prin care interzice hrănirea sugarilor și a copiilor mici cu sucuri de fructe, în afară unor situații precise. Starea febrilă, când cel mic e deshidratat și nu acceptă niciun fel de mâncare solidă, spre exemplu.
La patru ani, Daria este vocea copiilor noștri. Asociază imediat portocală cu sucul, pentru că acesta e obiceiul de acasă. Însă, odată ce-i dăm fructul întreg învață imediat cum se desface în felii și descoperă că e foarte plăcut să îl „ronțăi”, cu fibre cu tot. Se satură cu o mandarină, dar asimilează direct vitamine destule și de trei ori mai puțină fructoză, decât din 200 de mililitri de suc. Pediatrii americani au tăiat oficial de pe lista alimentelor permise orice suc, până la vârstă de doi ani.
DR. SIMONA TIVADAR, specialist în nutriție și boli metabolice: Fructele sunt, dacă vreți să o luăm așa, plicuri cu zahăr! Nu! Sucuri niciodată, niciodată, niciodată! Sau în ocazii absolut întâmplătoare: un copil are febră, nu mănâncă nimic, nu poți să-i dai numai apă să se hidrateze sau ceai, și atunci îi dai sucuri, conțin și glucide, ca să nu-și consume din rezervele lui de grăsime, de masa musculară. Dar altfel sucurile sunt cauza obezității.
Un sfert din copiii români de opt ani sunt obezi. În parte, pentru că asimilează constant sute de calorii inutile, oferite în pahar de părinți grijulii. Din nefericire, în bucătăriile multor români tronează mai nou un aparat pentru suc, în loc de bolul cu fructe.
Așadar, e nevoie de numai o generație ca să înlocuiești fructul cu suc. Și nu e vină juniorilor. Cu cât anii trec, e tot mai greu să formezi această deprindere. Valabil, de altfel, și pentru adulți. Este un mit faptul că tinerii activi sau cei suprasolicitați la serviciu se încarcă cu energie dacă beau un suc natural. E mai degrabă o scuză, de vreme ce, în multe situații, sucul e luat din magazin. Așadar, făcut cu câteva ore bune înainte.
Zece portocale de mărime medie, adică în jur de 2 kg, sunt necesare pentru un litru de suc. Întrebarea logică este dacă într-o zi obișnuită ați mânca zece portocale. Dacă răspunsul este nu, probabil că și această sticlă depășește necesarul zilnic al unui adult. Cât despre încărcătură calorică, într-un singur pahar avem echivalentul a patru felii de pâine. Deci aici ar fi cam 16 felii!
DR. SIMONA TIVADAR, specialist în nutriție și boli metabolice: Fiind o cantitate mare de glucide care se și evacuează foarte rapid din stomac- adică în 30 de minute, nu într-o ora și jumătate, cum se evacuează fructele- mulgerea pancreasului de insulină este mult mai puternică. Impactul asupra metabolismului este mult mai mare.
Șocul glicemic apare și atunci când mixăm sucuri cu fructe întregi pentru smoothie. Sau cu iaurt și lapte, ca să facem shake. În plus, privăm organismul și de momentul optim pentru un semnal important: că este sătul!
Shake-urile nu provoacă senzația de sațietate, fiindcă nu le mestecăm. Și atunci creierul nu le percepe ca mâncare. Dar în decurs de câțiva ani pot apărea efecte. Steatoză hepatică nonalcoolică, adică ficatul gras, e o afecțiune direct legată de obezitate, foarte greu de controlat.
Nu uitați că aceste restricții nu se aplică legumelor. Însă puțini le acceptă sub formă de suc, fără adaos dulce.