Ciupercile conțin substanțe bio-active pe care nu le găsim într-o altă vegetală


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 05 Noiembrie 2017 16:19
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Suntem alcătuiți din proteine, așa că e lesne de înțeles de ce organismul nostru se repară odată ce le recuperează din hrană.

 Spre exemplu, în fiecare lună, formăm anticorpi nou-nouți. De aceea, pentru un sistem imunitar competent, includeți zilnic în alimentație ouă, carne, pește ori brânzeturi. Iar pentru o variantă care nu aduce și grăsime la pachet nu excludeți ciupercile.

Cernica, lângă București. Aici se află una dintre cele mai întinse păduri din apropierea Capitalei.

Ciuperca ganoderma se usucă la temperaturi ridicate. Se bagă  în mixer și rezultă un praf-condiment care poate fi pus pe orice mâncare. Conține toate mineralele din natură.

Dr. ing Ioana Tudor expert ciuperci: Trebuie să facem ceva s-o luăm pentru că este ciupercă. Conține germaniu organic ce nu se găsește în alte vegetele. Este un mineral care ajută organismul nostru. Se găsește numai în ganoderma.

Orice specie de ciuperci din flora spontană, de fapt, este esențială. Conțin substanțe bio-active pe care nu le întâlnim la nicio altă plantă cultivată.

Organismul uman are un tip specific de apărare, concentrat la nivelul mucoaselor. Luăm spre exemplu mucoasa aparatului respirator sau mucoasa orală. Defensivă poate fi sprijinită major prin hrană. Care însă ar trebui să fie bogată în substanțe bio-active.

Prof. Univ. Dr. Veronica Lazăr Imunolog: Nu tot ce consumăm are aceeași putere de a influența starea de sănătate a sistemului imunitar al mucoaselor. Plantele de cultură au conținut sărac în molecule bioactive e vorba de oligo-elemente comparative cu plantele spontane.

Ne întoarcem în pădure, unde am găsit și ghebe. E sezonul lor, doar.

Ciupercile nu sunt nici plante, nici animale. Fac parte din regnul fungi. Se comportă că plantele, dar produc o vitamina pe care o sintetizează doar animalele: vitamina D.

Indiferent că alegeți să consumați ciuperci din flora spontană sau ciuperci de cultură înainte să le puneți pe foc. Lăsați-le câteva ore în razele ultraviolete. În felul acest vor descărca vitamina D. Este o vitamină liposolubilă pe care o găsim doar în produsele de origine animală. Lăsate în soare vor descarca ele însele vitamina D și o veți lua și dumnevoastră într-o formă ușor asimilabilă.

Razele ultraviolete există pe tot parcursul zilei, fie că e toamnă, iarnă sau vară.

La supermarket, trebuie la fel de multă atenție. Dacă vedeți o caserolă cu pleurotus care stau în apă și au deja trei zile în galantar evitați-o. Ciupercile nu mai sunt proaspete.

La cele din specia champignon, ideal ar fi să provină din România.

Dr. ing Ioana Tudor expert ciuperci:  Cele albe care vin din afara țării, din albe ele se oxidadează, se fac crem. Sunt tratate cu clor înainte fie depozitate se stropesc cu soluție de clor. Sunt conservanți e-urile pe care le știm.

Și tot în supermarket găsim ciuperci shi-ta-ke . Singurele ce conțin toți cei opt aminoacizi esențiali.

O proteină conține 20 de segmente, adică de aminoacizi. Dintre aceștia doar 8 sunt esențiali adică nu suntem e capabili să ni-I producem singur și trebuie să-I luăm din hrană. Proteinele complete le găsim în ouă, carne, brânză. Acești 8 animoacizi esențiali -există doar în ciupercă numită si-ta-ke. Această infroamtia ar trebuie s-o rețină vegetarietii sau cei care țin post. Fără proteine complete în organismul uman nu există reparații.

Sistemul imunitar înnăscut este dublat de încă unul care are  memorie. Spre exemplu, ați intrat în contact cu bacterii și virusuri. Apar anticorpii.

Dr. Monica Schifirnet, Medic primar alergolog: Au memorie astfel încât  organimul știe că la al doilea au al treilea contact cum să omoare mai repede agresorul.

Vorbim despre mai multe tipuri de armate. Care nu luptă haotic, ci interacționează. Or fiecare soldat din toate aceste armate se construiește cu ajutorul proteinelor. Din hrană! La fiecare 28 de zile, anticorpii se reînnoiesc. Dacă au cu ce!

Cum a reușit Monica Bârlădeanu să slăbească. De ce trebuie să ținem cont
Ce înseamnă consumul de alcool în cantități moderate. Cum este calculat
Ce pot face părinții în cazul în care copiii se uită la materiale pentru adulți