Legatura dintre vaci, poluare si colesterol. Cata carne de vita ne recomanda OMS sa mancam saptamanal
Vorbim despre carnea de vita, dar si despre brinzeturi. De fapt, despre un animal-industrie: vaca. 50 de kilograme de hrana consuma zilnic un singur exemplar.
In privinta raselor de carne, la nivel mondial precizarea este una singura - o friptura sa aiba pina la 100 de grame. Din motive de mediu. De poluare, mai precis. Culmea, aceeasi recomandare o au si o au si nutritionistii, cind se refera la doza ideala de carne rosie.
Doctor veterinar Mihai Petcu: “O vaca are 700 de kile, 7- 8 % singe, cum are si corpul omenesc, deci 50 de kile. Prin ugerul vacii trec 40 de litri de singe ca sa produca un litru de lapte. Este minunea lui Dumnezeu!”
Doctorul Mihai Petcu se simte onorat sa stea la… coada vacii. De 50 ani le trateaza. Incearca sa ne convinga sa privim cu respect toate produsele alimentare pe care ni le furnizeaza acest animal. “Voci neavizate spun ca laptele e cancerigen. Eu va spun un lucru am carti cu picturi care arata ca acum 6.000 de ani se mulgea vaca, pai mai eram noi acum 7 miliarde?
50 de kilograme de hrana vegetala consuma o vaca intr-o singura zi. Plantele, total ineficiente energetic, sunt secondate de micro-organismele din stomacul cu patru camere al rumegatoarelor. Ele sunt cele care produc proteinele. Si, ulterior, grasimea de pe animal.Este unul dintre cele mai spectaculoasee procese din natura.
De ce unele specii sunt de lapte, altele de carne? Iata ce aflam despre grasimea pe care o depun vacile de lapte: “Aceste vaci depun grasime la gusa la baza cozii, la baza coastelor. La rasele de carne grasimea e intre fibrele musculare si in fibra musculara se cheama marmolata si perselata”.
La o rasa de carne, 25% din cit cintareste animalul e carne macra. Transformarea de la iarba la proteina animala e pe cit de spectaculoasa pe atit de producatoare de poluanti. Global, efectul de sera produs de agricultura este de 22%. Exact acelasi procent de poluant il furnizeaza si…. industria carbunelui.
Academician doctor Octavian Popescu: “In contributia de 22% a agriculturii. 70% e produs de cresterea animalelor si in principal a erbivorelor, deoarece ele consuma iarba”.
Din reactie rezulta cantitati mari din poluantul numit metan. Pe baza acestor estimari, Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a facut… propriile calcule. Cum sa ne hranim bine, noi oamenii, si cum sa protejam, simultan mediul natural? Ce-a rezultat?
80 de grame de carne de vita, oaie sau capra trebuie sa fie doza maxima a unei fripturi consumate de un adult, la o masa. Intimplator sau nu este doza ideala care hraneste si nu are influenta asupra colesterolului uman. In cazul carnii rosii, se calculeaza RATIA SAPTAMINALA SIGURA:200 de grame de carne rosie, de ori pe saptamana. Mai putin chiar in cazul copiilor.
Cat priveste produsele lactate - specialistii sunt mai largi la mina. Grasimea din lapte e un nutrient diferit fata de grasimea de depozit din carne. Spre exemplu, grasimea din laptele batut contribuie la scaderea colesterolului uman si nu la cresterea acestuia.
In cazul lactatelor, se calculeaza DOZA ZILNICA: 60 de grame. Putem sa bem un pahar de lapte si sa mincam un iaurt si ne-am acoperit cantitatea. Exact aceste cantitati, pentru un adult, mentin si echilibrul natural.
Sursa: Pro TV
Etichete: poluare, carne, nutritie, lapte, vaca, colesterol,
Dată publicare:
04-03-2016 14:07