Legatura dintre vaci, poluare si colesterol. Cata carne de vita ne recomanda OMS sa mancam saptamanal

×
Codul embed a fost copiat

Vorbim despre carnea de vita, dar si despre brinzeturi. De fapt, despre un animal-industrie: vaca. 50 de kilograme de hrana consuma zilnic un singur exemplar.

In privinta raselor de carne, la nivel mondial precizarea este una singura - o friptura sa aiba pina la 100 de grame. Din motive de mediu. De poluare, mai precis. Culmea, aceeasi recomandare o au si o au si nutritionistii, cind se refera la doza ideala de carne rosie.

Doctor veterinar Mihai Petcu: “O vaca are 700 de kile, 7- 8 % singe, cum are si corpul omenesc, deci 50 de kile. Prin ugerul vacii trec 40 de litri de singe ca sa produca un litru de lapte. Este minunea lui Dumnezeu!”

Doctorul Mihai Petcu se simte onorat sa stea la… coada vacii. De 50 ani le trateaza. Incearca sa ne convinga sa privim cu respect toate produsele alimentare pe care ni le furnizeaza acest animal. “Voci neavizate spun ca laptele e cancerigen. Eu va spun un lucru am carti cu picturi care arata ca acum 6.000 de ani se mulgea vaca, pai mai eram noi acum 7 miliarde?

50 de kilograme de hrana vegetala consuma o vaca intr-o singura zi. Plantele, total ineficiente energetic, sunt secondate de micro-organismele din stomacul cu patru camere al rumegatoarelor. Ele sunt cele care produc proteinele. Si, ulterior, grasimea de pe animal.Este unul dintre cele mai spectaculoasee procese din natura.

Citește și
vaca, camp - Stiri
"Nu am vazut atat de mult pamant nefolosit ca la voi". Un elvetian ne invata cum se fac bani unde iarba moare degeaba

De ce unele specii sunt de lapte, altele de carne? Iata ce aflam despre grasimea pe care o depun vacile de lapte: “Aceste vaci depun grasime la gusa la baza cozii, la baza coastelor. La rasele de carne grasimea e intre fibrele musculare si in fibra musculara se cheama marmolata si perselata”.

La o rasa de carne, 25% din cit cintareste animalul e carne macra. Transformarea de la iarba la proteina animala e pe cit de spectaculoasa pe atit de producatoare de poluanti. Global, efectul de sera produs de agricultura este de 22%. Exact acelasi procent de poluant il furnizeaza si…. industria carbunelui.

Academician doctor Octavian Popescu: “In contributia de 22% a agriculturii. 70% e produs de cresterea animalelor si in principal a erbivorelor, deoarece ele consuma iarba”.

Din reactie rezulta cantitati mari din poluantul numit metan. Pe baza acestor estimari, Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a facut… propriile calcule. Cum sa ne hranim bine, noi oamenii, si cum sa protejam, simultan mediul natural? Ce-a rezultat?

80 de grame de carne de vita, oaie sau capra trebuie sa fie doza maxima a unei fripturi consumate de un adult, la o masa. Intimplator sau nu este doza ideala care hraneste si nu are influenta asupra colesterolului uman. In cazul carnii rosii, se calculeaza RATIA SAPTAMINALA SIGURA:200 de grame de carne rosie, de ori pe saptamana. Mai putin chiar in cazul copiilor.

Cat priveste produsele lactate - specialistii sunt mai largi la mina. Grasimea din lapte e un nutrient diferit fata de grasimea de depozit din carne. Spre exemplu, grasimea din laptele batut contribuie la scaderea colesterolului uman si nu la cresterea acestuia.

In cazul lactatelor, se calculeaza DOZA ZILNICA: 60 de grame. Putem sa bem un pahar de lapte si sa mincam un iaurt si ne-am acoperit cantitatea. Exact aceste cantitati, pentru un adult, mentin si echilibrul natural.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Legatura dintre bacteria E-coli 026 si laptele de vaca. Patronul Bradet compara situatia firmei sale cu Turnurile Gemene
Legatura dintre bacteria E-coli 026 si laptele de vaca. Patronul Bradet compara situatia firmei sale cu Turnurile Gemene

Se extinde ancheta in cazul branzei de vaci contaminata cu bacteria E.coli. Potrivit ministrului Agriculturii, o posibila sursa a imbolnavirii copiilor, ajunsi in stare grava la ''Spitalul Marie Curie'' din Bucuresti, ar putea fi laptele de vaca.

"Nu am vazut atat de mult pamant nefolosit ca la voi". Un elvetian ne invata cum se fac bani unde iarba moare degeaba

Romania ar putea deveni un furnizori important de carne de vita pentru Europa. O spun mai multi investitori elvetieni care au venit la noi ca sa-i convinga pe fermieri sa creasca si vaci din rasele de carne.

Doua vaci au ajuns intr-un hipermarket din Marea Britanie. Explicatia din spatele unui gest extrem
Doua vaci au ajuns intr-un hipermarket din Marea Britanie. Explicatia din spatele unui gest extrem

Inspirati de un protest al francezilor, care au lasat liberi cativa porci intr-o bacanie, si fermierii britanici au recurs la asa ceva, suparati de pretul excesiv de mic al laptelui. Au scos la plimbare doua vaci intr-un hipermarket din Stafford.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.