"Nu am vazut atat de mult pamant nefolosit ca la voi". Un elvetian ne invata cum se fac bani unde iarba moare degeaba
Romania ar putea deveni un furnizori important de carne de vita pentru Europa. O spun mai multi investitori elvetieni care au venit la noi ca sa-i convinga pe fermieri sa creasca si vaci din rasele de carne.
Daniel Niklaus este printre primii fermieri elvetieni care, in urma cu 30 de ani, a decis sa renunte la celebrele vaci Holstein, care dau foarte mult lapte, pentru a schimba profiul afacerii: vaci de carne. Acum exporta chiar si peste ocean. Prima data cand a vizitat Romania si-a dat seama ca desi avem un potential foarte mare, nu ne folosim de el.
"Nu am vazut niciodata atat pamant nefolosit cum am vazut in zona Clujului sau in Bucovina, zone intregi unde creste doar iarba si moare degeaba iar din aceasta iarba puteti face un produs excelent: carne", spune Daniel Niklaus, fermier elvetian.
Acum Daniel bate Romania in lung si in lat ca sa-i convinga pe fermieri ca merita sa-si diversifice oferta si pe langa lapte sa vanda si carne. Vrea sa fie unul dintre primii care aduce pe piata din vestul Europei carne de vita romaneasca de cea mai buna calitate.
In Sita Buzaului, din Covasna, unii localnici ar fi interesati sa faca pasul si sa-si ia exemplare din rase de carne. Altii insa par multumiti cu ce au, chiar daca cererea de lapte este in scadere si preturile care ajung la producatori sunt, in general, destul de mici. "Noi le iubim pe vacile noastre si le tinem asa aproape...”, spun localnicii.
Reprezentantul fermierilor elvetieni este un stomatolog plecat din Sibiu.
"Daca Romania intra in concurenta, va concura cu tarile din America de Sud, care ele insasi au o problema acum in a exporta, pentru ca cererea lor interna devine semnificativa", explica Narcis Rosu coordonatorul proiectului Angus Romania.
Si mai avem un avantaj: pasunile noastre sunt printre cele mai bune din Europa pentru ca, din lipsa de bani, agriculltorii nu au folosit intensiv ingrasaminte chimice la fel ca in Germania, Franta sau Italia.
In Romania exista peste 5 milioane de hectare de pasuni de cea mai buna calitate care ar putea intretine tot atatea vaci. Din pacate, peste 10 la suta din suprafata a fost deja vanduta catre investitori straini.tate si forta de munca ieftina. In plus, cererea pentru carne de vita este in crestere de la un an la altul.