Inteligenta emotionala trebuie cultivata din copilarie. Cum ne ajuta sa ne adaptam la mediul social in care traim
Cum sa-mi ajut cat mai mult copilul? Ce sa-i cumpar? Ce sa-i spun ca sa-l educ? Inainte de orice, stimulati-i inteligenta emotionala.
Acest termen se refera la capacitatea unei persoane de a-si identifica si constientiza emotiile. In felul acesta, capacitatea celui mic de adaptare la mediu creste.
Toti ne nastem cu inteligenta emotionala. In copilarie, e timpul potrivit pentru parinti sa o stimuleze. La fel cum e momentul, de exemplu, sa-i indrume pe cei mici spre o limba straina.
"Ce inseamna inteligenta emotionala? Este capacitatea noastra de identifica, continetiza sentimente. Si cu ce ne ajuta? Sa ne adaptam", a explicat Adina Dumitrescu, psiholog.
Va adaptati mai usor la mediu pentru ca legati informatiile cu ajutorul emotiilor. Aceste legaturi se numesc, generic, intuitie.
Printre ceilalti oameni, inteligenta emotionala asigura succesul. Cum trebuie, deci, cultivata si crescuta in cazul propriului copil?
"Il ajuta sa aratam vulnerabilitatea noastra, ei cred ca adultii sunt niste titani, ca nu plang niciodata, ca n-au probleme si ii dezorinteza", a explicat Adina Dumitrescu, psiholog.
Daca va varsati nervii pe copil, aveti puterea sa o si recunoasteti in fata acestuia.
"Trebuie sa fim autentici in fata copiilor nostri. Nu am tipat ca tu ai varsat paharul, am tipat ca am eu probleme si imi pare rau si, dupa cum am vazut amandoi, n-a ajutat pe nimeni reactia mea", a spus Adina Dumitrescu.
Emotiile se traduc de la cele mai mici varste. Plangi pentru ca esti obosit. Razi pentru ca ne-a placut sa ne jucam. Si toate acestea au nevoie de reguli in micuta minte.
Realitatea se poate tolera usor daca parintii v-au spus nu in copilarie. Cu alte cuvinte, daca v-au impus limite in care ati fost in siguranta.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, Psihologie, sanatate, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
09-05-2015 10:28