Inainte de sarcina, in timpul acesteia si imediat dupa sunt recomandate controalele tiroidei. Care sunt riscurile
Inainte de sarcina, in timpul acesteia si imediat dupa sunt recomandate controale la endocrinolog. O data, pentru ca toate afectiunile de aceasta natura au impact asupra fatului. E bine, deci, sa nu aveti dubii in privinta terenului.
Apoi, in timpul celor 40 de saptamani, tiroida isi mareste volumul, proces ce poate deveni patologic. Iar imediat dupa, la trei luni de zile, sunt depistate cele mai multe cazuri de tiroidite auto-imune. Care nu dor, dar anuleaza complet functia glandei respective.
Glanda trebuie sa lucreze suplimentar. Cand aflati de existenta sarcinii, mergeti la o evaluare endocrinologica, chiar daca nu aveti vreo problema. O eventuala boala, fara simptome, interactioneaza violent cu cele 9 luni de sarcina. Si are impact si asupra mamei si asupra fatului.
Ati trecut cu bine de cele 9 luni, iar la endocrinolog, statistic, la 3 luni de la nastere se constata iar un hop pentru tiroida:
Tiroiditele auto-imune, netinute sub control, va pot lasa fara functia tiroidei.
Pe de alta parte, in lipsa sarcinii, trebuie sa stiti ca femeile au un risc de 8 ori mai mare decit barbatii sa dezvolte o boala la acest nivel. Si de aceea, au nevoie de control la medic o data pe an.
Frecvent se constanta noduli, care sunt benigni, deci nu inseamna cancer. Dar, lasati netratati, pot duce la o conditie severa, cu impact pe intreg organismul.
Mihai Daniel, medic primar chirurg: "Acest nodul poate sa functioneza ca o alta glanda tiroida si atunci apare o stare in organismul uman numite tirotoxicoza sau intoxicatia organismului cu hormoni tiroidieni."
Este una dintre cele mai severe intoxicatii.