"Am luat medicamente si nu stiam ca sunt insarcinata!" Ce trebuie sa stie viitoarele mame despre medicatie
Medicamentele in timpul sarcinii sunt percepute drept un pericol. Ce trebuie sa stiti insa este ca embrionul se formeaza in trompele uterine si apoi migreza in uter.
Legatura acestuia cu mama se produce la 24 de ore de la fecundatie. In acest timp, nu este afectat de medicatie.
Dupa fiecare contact intim, 300 de milioane de spermatozoizi inainteaza spre uter. Cei mai multi mor pe drum. Cei care supravietuiesc ataculului la care sunt supusi de catre celulele sistemului imunitar al femeii avanseaza spre trompa uterina. Aici abia se produce fecundarea ovulului.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: "Orice intrerupere de sarcina poate duce la un reflux de sange pe trompe care sa duca la obtruarea lor. Orice infectie genitala cu urea plasma, mycoplasma si clamidia poate sa duca la o umplere cu lichid, impiedica formarea oului la nivel lor."
Asadar, infectiile pot duce la formarea lichidului in trompele uterine, cee ce va impiedica sarcina. De aceea au nevoie sa fie tratate la timp. Cele mai multe nu dau simptome. De aceea, la varste tinere, aveti nevoie, anual, de un examen bacteriologic al secretiilor. Odata format in trompele uterine, embrionul va migra spre uter.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: "Pana atunci embrionul se hraneste singur din interior si este independent, nu depinde de organismul gazda, de aceea medicatia luata in timp ce s-a fecundat nu-l va afecta. Femeile sunt speriate ca au luat in acel moment medicamente care nu se iau in sarcina. Dar legatura lui cu mama se produce cam la 24 de ore de la fecundatie."
Daca ati luat medicamente fara sa stiti ca sarcina e in evolutie, adresati-va unui medic. Doar acesta poate stabili gradul de toxicitate si, implicit, afectare a embrionului. Valabil pentru toate clasele de medicatie, inclusiv pastilele pe care le luati la liber din farmacie.
Pe de alta parte, luati in calcul si faptul ca de sarcina veti afla cel mai devreme la 4-5 saptamini. In acest timp, sistemul nervos al viitorului copil, dar si inima se formeaza deja.
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: "Orice vi se pare ciudat puneti mana si ma sunati sau veniti sa va vad, niciodata chiar niciodata nu trebuie sa luam tratament ca am auzit de la cineva pentru ca exists foarte mare riscul sa gresim, iar in timpul sarcinii ar fi bine sa nu gresim."
Doar unele clase de medicamente au fost testate pe gravide. Asa ca doar despre acestea se cunoaste ca nu au efecte toxice asupra fatului.