Pana in 30 de ani, sunt cele mai mari sanse sa vi se deformeze corneea. Cum puteti depisa afectiunea numita keratoconus
Intre 20 si 30 de ani, in plina tinerete, adica, sunt cele mai mari sanse ca cineva sa sufere de deformarea corneei. Vederea devine neclara, in aceasta situatie.
Afectiunea se numeste keratoconus si poate fi depistata doar cu ajutorul tehnologiei inalte. Uneori, e nevoie inclusiv de transplant de cornee.
Nu mai vad suficient de clar ca inainte! Daca va incadrati in categoria de varsta 20-30 ani, aveti nevoie de controale regulate la oftalmolog. Chiar daca la consultatia initiala medicul nu vede nimic anormal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doctor, Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Exista situatii cand ceea ce spun pacientii este debutul unei afectiuni care se numeste keratoconus. Corneea se deformeaza, nu mai provine dintr-o sfera, ci in partea inferioara se deformeza ca si cum ar si un con."
Corneea este tesutul transparent din partea din fata a ochiului. Cea mai importanta lentila focalizatoare, de fapt. Simultan, apare astigmatismul, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de ochelari cu lentile cilindrice.
Dar medicul nu va gasi nicio dimensiune cu care sa vedeti perfect. Corneea se va transforma de la o consultatie la alta. Topografia corneana este investigatia care pune diagnosticul de certitudine. Masoara grosimea acesteia atat la exterior cat si in interiorul ochiului.
Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Vitamina B2 este un procedeu care face corneea sa devina mai rigida, se aplica acesta solutie pe ochiul pacientului la intevale regulate, dupa care ochiul se expune la o lampa speciala de ultraviolete, ca sa se produca o reactie fotochimica."
In felul acesta, corneea nu se mai deformeaza. Dar tratamentul nu reda vederea de dinainte. Doar impiedica boala sa evolueze.
In keratoconusul avansat, e nevoie insa de transplant de cornee.
Doctor, Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: "Este un tesut avascular, prin urmare nu exista riscul acela de respingere pe baza vasculara sau pe baza imunologica, nu e necesar un tratament de imunosupresie, spre deosedire de un transplant de organ- ficat, cord, adica pacientul nu trebuie sa se sperie chirar atat de tare de un tansplant de cornee."
La ora actuala, exista si posibilitatea ca transplantul sa nu fie total, ci lamelar. Adica doar pentru portiunile din cornee complet deformate.
Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: "Ce inseamna asta? Nu transplantam cornee in toata grosimea ei, ci doar pe straturi anterioare sau posterioare, in functie de ce boala are pacientul care necesita transplantul de cornee".
Sursa: Pro TV
Etichete: operatie, ochi, csid, oana cuzino, cornee, vedere, astigmatism,
Dată publicare:
24-05-2017 08:56