Pana in 30 de ani, sunt cele mai mari sanse sa vi se deformeze corneea. Cum puteti depisa afectiunea numita keratoconus

Ultimul update: Sambata 27 Mai 2017 07:32
Data publicarii: Miercuri 24 Mai 2017 08:56
Categorie: CSID

Intre 20 si 30 de ani, in plina tinerete, adica, sunt cele mai mari sanse ca cineva sa sufere de deformarea corneei. Vederea devine neclara, in aceasta situatie.

Afectiunea se numeste keratoconus si poate fi depistata doar cu ajutorul tehnologiei inalte. Uneori, e nevoie inclusiv de transplant de cornee.

Nu mai vad suficient de clar ca inainte! Daca va incadrati in categoria de varsta 20-30 ani, aveti nevoie de controale regulate la oftalmolog. Chiar daca la consultatia initiala medicul nu vede nimic anormal.

Doctor, Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Exista situatii cand ceea ce spun pacientii este debutul unei afectiuni care se numeste keratoconus. Corneea se deformeaza, nu mai provine dintr-o sfera, ci in partea inferioara se deformeza ca si cum ar si un con."

Corneea este tesutul transparent din partea din fata a ochiului. Cea mai importanta lentila focalizatoare, de fapt. Simultan, apare astigmatismul, ceea ce inseamna ca aveti nevoie de ochelari cu lentile cilindrice.

Cum facem diferenta intre alergia la gluten si boala celiaca? Recomandarea facuta de geneticieni pentru toata familia

Dar medicul nu va gasi nicio dimensiune cu care sa vedeti perfect. Corneea se va transforma de la o consultatie la alta. Topografia corneana este investigatia care pune diagnosticul de certitudine. Masoara grosimea acesteia atat la exterior cat si in interiorul ochiului.

Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Vitamina B2 este un procedeu care face corneea sa devina mai rigida, se aplica acesta solutie pe ochiul pacientului la intevale regulate, dupa care ochiul se expune la o lampa speciala de ultraviolete, ca sa se produca o reactie fotochimica."

In felul acesta, corneea nu se mai deformeaza. Dar tratamentul nu reda vederea de dinainte. Doar impiedica boala sa evolueze.

In keratoconusul avansat, e nevoie insa de transplant de cornee.

Doctor, Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: "Este un tesut avascular, prin urmare nu exista riscul acela de respingere pe baza vasculara sau pe baza imunologica, nu e necesar un tratament de imunosupresie, spre deosedire de un transplant de organ- ficat, cord, adica pacientul nu trebuie sa se sperie chirar atat de tare de un tansplant de cornee."

La ora actuala, exista si posibilitatea ca transplantul sa nu fie total, ci lamelar. Adica doar pentru portiunile din cornee complet deformate.

Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: "Ce inseamna asta? Nu transplantam cornee in toata grosimea ei, ci doar pe straturi anterioare sau posterioare, in functie de ce boala are pacientul care necesita transplantul de cornee".
 

De ce trebuie sa faceti pauza atunci cand sunteti stresati. Aceasta stare va poate afecta sistemul imunitar si organele

De ce trebuie sa faceti pauza atunci cand sunteti stresati. Aceasta stare va poate afecta sistemul imunitar si organele

branula

Copiii ţin minte durerea şi ajung să se teamă de medici. Metodele moderne de anestezie

De ce nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm pufuleţi. Cum ajută creierul

Cum ne-au furat francezii şi bulgarii roşia "inimă de bou", creaţie românescă

Atacurile de panică se pot trata. Care sunt simptomele

Cum trebuie să gestionați relația părinte-copil. Cuvintele de care au nevoie

Cataracta trebuie tratată cât mai repede. Medicii recomandă intervenția cu laserul

Mancare

Vorbitul în timpul mesei și folosirea farfuriilor mari duc la îngrășare