Imunoglobulinele de la pasari care ne apara de boli. Cum functioneaza si ce efecte au asupra sistemului nostru imunitar
Evolutiv, pasarile au aparut pe Terra cu doua milioane de ani inaintea mamiferelor. Sangele lor si ouale lor contine IGY, o imunoglobulina care ne ajuta sa luptam cu mai multe infectii.
Mamiferele, dar si oamenii, nu percep aceasta imunoglobulina drept straina.
Pasarile pot sprijini sistemul imunitar uman in lupta cu infectii recidivante. Ne referim la cele provocate de e-coli, ori de bacterii care apar in aparatul respirator si in tractul digestiv. Mecanismul este spectaculos.
Gainile n-au vazut lumina zilei de cind au iesit din ou. Au stat doar in izolator, unde ajunge apa sterila, mincare sterila si aer steril. Sunt cele mai curate oua.
Aceasta categorie de pasari poarta denumirea SPF - specific pathogen free. Fara germeni, adica. Nu dezvolta raspuns imunitar la atacul acestora. Pe ouale produse de ele se izoleaza, spre exemplu, vaccinul antigripal.
Aceste containere biologice sunt ceea ce numim, metaforic, clopotul de sticla.
Constantin Chiurciu, producator medicamente de uz veterinar: “Datorita acestei evoutii, mamiferele percep iminoglobulinele de la pasare ca fiind self nu non-self si atunci nu dau aceasta rectie de respingere. Mai mult, imunoglobulinele de pasare nu reactioneza cu proteina reactiva, cu factorul complement si nu pot da soc anafilactic.”
Mai exact, imunoglobulina IGY - prezenta in oua, este echivelentul imunglobulinei IGG, prezenta la mamifere si oameni.
Vorbim despre anticorpii cu memorie din organismele animale. Acesti anticorpi retin infectiile peste care a trecut, de-a lungul timpului, un organism evoluat. Sunt dovada ca s-au aparat eficient.
In urma cu mai bine de o suta de ani, un savant german a avansat ideea ca imunoglobulinele Y de la pasare pot fi folosite in tratamentul infectiilor bacteriene umane.
In urma cu cinci ani, specialistii in vaccinuri de uz veterinar au prelevat de la pacientii spitalului de boli infectioase "Victor Babes", din Bucuresti, bacterii. Au cautat cazuri de infectii recidivante.
Le-au izolat si au creat vaccinuri pentru pasari. Au vaccinat gainile ouatoare si au asteptat raspunsul imun in oua. Adica imunoglobulinele Y.
Constantin Chiurciu: “Am extras aceste imunoglobuline Y din galbenusul de oua si ne-am intors la bacteria de la care am pornit. Mai intii, in vitro, deci in laborator. Aceasta imunoglobulina inhiba dezvoltara bacteriilor si apoi in vivio, pe pacienti umani. A rezolvat problema, pacientul uman nu a revenit cu infectie la spital.”
Imunoglobulinele sunt deja anticorpi gata creati. Ii dam organismului o imunitate pasiva.
E un alt mod de lupta impotriva bacteriiilor pentru care nu mai avem arme terapeutice din clasa antibioticelor. Asta se intampla deoarece, de mai bine de 50 de ani, omenirea abuzeaza de ele.
Claudia Nechifor, medic primar imunolog si alergolog: “Anemia este o cauza de scadere a rezistentei organismului, inclusiv la infectii, si secundar de a vedea daca numarul de globule albe, care sunt soldatii care ne aprara de infectii, este normal. O parte dintre celulele albe va apara de virusuri, o parte de bacterii. Altele semnalizeaza daca aveti paraziti sau alergii. Toate buletinele de analiza pe care le faceti se pastreaza. Fiecare dintre noi este unic. Cu propriul sistem de aparare."
A doua analiza se numeste imunograma si are patru indicatori:
IGA - apreciaza puterea de aparare a mucoaselor din organism, adica a portilor de intrare pentru microbi.
IGG - arata anticorpii cu memorie din organism, adica modul in care v-ati aparat de infectiile din trecut.
IGM - va spune daca in prezent aveti sau nu o infectie in plina desfasurare.
IGEE - este markerul preferat de alergologi. Arata o posibila alergie.
Doar in functie de toate aceste rezultate, un medic imunolog poate contura calea de optimizare a capacitatii de aparare a unui organism.