Importanța celulelor ADN reparatoare și cum puteți afla dacă le aveți
Se numesc gene reparatoare de ADN, iar rolul lor este, așa cum se și poate deduce, de-a îndrepta distrugerile provocate de factorii de mediu.
Ele sunt răspunzătoare de situații incredibile pe care le auzim uneori: „A fumat până 90 de ani și nu a pățit nimic”.
Le aveți sau nu drept aliat, o puteți afla în prezent. O consiliere genetică vine cu detalii despre „soft-ul” cu care ați fost înzestrați, încă din momentul conceperii.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
În momentul concepției, viitorul embrion primește informația genetică de la cele două sexe. Concret, din cei 46 de cromozomi, 23 provin de la mamă, 23 de la tată. Structura lor este formată din ADN, amprenta genetică a fiecăruia dintre noi, informații pe baza cărora vom funcționa toată viața. Bolile grave precum cancerele presupun întocmai anomalii în aceste informații.
Mariela Militaru, genetician: „Noi avem factorul de predispoziție, avem mutația, dar pentru a dezvolta cancerul și să apară diviziunile celulare anormale trebuie să mai avem un factor declanșator, ceea ce va determina cea de-a doua mutație.Dacă este una singură nu se dezvoltă, însă dacă sunt două atunci începe procesul.”
Dacă sunt gene defecte, atunci acestea vor avea nevoie de interacțiune cu mediul exterior pentru declanșarea bolilor grave, chiar dacă sunteți agresați zilnic de factori de mediu fără să vă dați seama, aceste afecțiuni se constată la un procent mic dintre oameni.
Dr. Ecaterina Tătaru, genetician:„Intervine acest mecanism minunat de reparare a structurilor ADN. Acest mecanism înseamnă că anumite structuri vin și rescunosc locul leziunii și o îndepărtează.”
Celulelele au un timp de viață limitat. De exemplu, pielea este complet nouă la fiecare 28 de zile. Din celelula mamă apare celula fiică, din informația genetică nu se epuizează în acest proces, ci se autocopiază. Copierea trebuie să fie perfectă: fiica așadar trebuie să fie identică cu mama. În caz contrar armate întregi, numite gene reparatoare de ADN, vin și corectează diferențele. Atunci când prolemele sunt prea mari, alte armate de chirurgi ezimatici taie tot ce e greșit. Le completează ingineri magicieni care refac corect legăturile.
Dacă vă bucurați de gene reparatoare puternice, puteți să vă considerați norocoși. Veți suporta agresiunea externă, fie ea și de intensitate ridicată, fără porbleme.
La ora actuală puteți cunoaște dacă faceți parte din această categorie privilegiată print-un test de sânge
Mariela Militaru, genetician:„Există la nivelul ADN-ul nostru structuri de reparare a erorilor. La cancere întâlnim mutații chiar în aceste gene.”
Este nevoie așadar de un singur test genetic. dacă genele reparatoare ADN sunt în stare excelentă, cel mai probabil nu veți avea probleme de sănătate în urma expunerii la toxicele din mediu. Ne referim la poluare, fumat sau mâncare superprocesată.