Senzația de oboseală și problemele respiratorii pot ascunde deficiențe grave
Cu toții percepem senzația de oboseală după o zi lungă de muncă. Dacă totuși apar și alte semne, poate că este cazul să vă adresați unui specialist.
Pierderea respirației, senzația că nu vă ajunge aerul sau că nu poate fi dat afară sunt simptome ce trebuie să vă trimită la pneumolog.
Nora Toma, medic primar cardiolog: „Dacă am o infecție respiratorie, pot să fac o insuficiență cardiacă și invers o inimă bolnavă va încărca plămânii pentru că nu mai are suficientă forță să ia sângele și să-l expulzeze în organism”
Funcția pulmonară și cea cardiacă sunt intim legate. Testul de efort este investigația medicală care apreciază exact unde este problema și de ce investigații ulterioare aveți nevoie, dacă de exemplu obosiți prea repede. Mai dăm un exemplu: un vas de sânge îngustat cu depuneri de grăsime, care alimentează inima sau plămânul, poate fi ușor de detectat. Vorbim despre ateroscleroză.
Nora Toma, medic primar cardiolog: Testul de efort simplu este un test screening. Pentru pacienții care au o electrocardiogramă de repaus, normală, și la care electrocardiogarama de efort demască probleme latente, care nu se exprimă pe timpul repausului, atunci trebuie să le demascăm prin efort.
Cardiologul crede că este o problemă cardiacă, continuați investigațiile cu ecografia cardiacă, urmează ecografia pulmonară, urmată de un consul de specialitate.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Senzația de oboseală, de pierdere a respirației, când simți că nu-ți ajunge aerul sau nu-l mai poți da afară. Orice este legat de respirație atunci când faci un efort obișnuit nu este un lucru normal.”
Lipsa aerului la efort, BPOC, este o boală specifică fumătorilor. Alveolele pulmonare se sparg, iar odată sparte devin inutile. De asemenea, emfizemul pulmonar, adică lărgirea patologică a plămânilor înseamnă dificultate în respirație și evoluează către insuficiență respiratorie și insuficiență cardiacă.
Un diagnostic rapid înseamnă să nu ignorați oboseala.