Cataracta, boală frecventă și în rândul tinerilor
Un traumatism în zona ochiului duce frecvent la cataractă. Ochiul nu se sparge de la o lovitură, dar impactul duce la o opacifiere a cristalinului. Dacă ați avut un astfel de accident și s-a vindecat aparent fără pobleme, mergeți la control oftalmologic.
O dată pe an repetăm fără să fie nevoie de simptome.
Cataracta este o boală asociată vârstei a II-a sau a III-a. Apare, însă, frecvent la tineri după traumatisme.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „Aceste lovituri pot să fie contuzii: primești un pumn, o minge în zona ochiului și se produce cataractă contuzivă. Ochiul, în general, nu se sparge de la acest gen de traumatism, dar cristalinul se opacifiază treptat-treptat și determină o cataractă.”
Cristalinul este partea din ochi, care are aspectul unei lentile biconvexe, participă la acomodarea vederii la diferite distanțe. După traumatisme, această lentilă treptat nu mai permite trecerea luminii, în felul acesta scade vederea.
Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „Cataractele contuze se pot trata prin operație, prin implantare de cristalin artificial. Au șanse mari și foarte mari să recupereze 100% vederea. Este o tehnică mai grea pentru că de multe ori se deplasează cristalinul”.
Mai țineți cont de un aspect în privința acestei boli, mai ales dacă vă aflați la o vârstă tânără: există gene defecte care o determină.
Dr. Mădălina Iliescu, medic specialist oftalmolog: „Dacă mama a avut cataractă și a necesitat operație la 70 de ani, de regulă, copiii necesită mai devreme operația.”
Așadar dacă ați avut bunici sau străbunici care au dezvoltat boala, atunci riscul să suferiți de cataractă la o vârstă tânără este mare.
Vorbim despre o afecțiune care evoluează lent, fără simptome, dar poate fi descoperită devreme dacă aveți în rutină un control oftalmologic anual.