Cataracta, boală frecventă și în rândul tinerilor

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Vineri 18 August 2017 09:35
Categorie: CSID

Un traumatism în zona ochiului duce frecvent la cataractă. Ochiul nu se sparge de la o lovitură, dar impactul duce la o opacifiere a cristalinului. Dacă ați avut un astfel de accident și s-a vindecat aparent fără pobleme, mergeți la control oftalmologic.

O dată pe an repetăm fără să fie nevoie de simptome.

Cataracta este o boală asociată vârstei a II-a sau a III-a. Apare, însă, frecvent la tineri după traumatisme.

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „Aceste lovituri pot să fie contuzii: primești un pumn, o minge în zona ochiului și se produce cataractă contuzivă. Ochiul, în general, nu se sparge de la acest gen de traumatism, dar cristalinul se opacifiază treptat-treptat și determină o cataractă.”

Cristalinul este partea din ochi, care are aspectul unei lentile biconvexe, participă la acomodarea vederii la diferite distanțe. După traumatisme, această lentilă treptat nu mai permite trecerea luminii, în felul acesta scade vederea.

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „Cataractele contuze se pot trata prin operație, prin implantare de cristalin artificial. Au șanse mari și foarte mari să recupereze 100% vederea. Este o tehnică mai grea pentru că de multe ori se deplasează cristalinul”.

Mai țineți cont de un aspect în privința acestei boli, mai ales dacă vă aflați la o vârstă tânără: există gene defecte care o determină.

Dr. Mădălina Iliescu, medic specialist oftalmolog: „Dacă mama a avut cataractă și a necesitat operație la 70 de ani, de regulă, copiii necesită mai devreme operația.”

Așadar dacă ați avut bunici sau străbunici care au dezvoltat boala, atunci riscul să suferiți de cataractă la o vârstă tânără este mare.

Vorbim despre o afecțiune care evoluează lent, fără simptome, dar poate fi descoperită devreme dacă aveți în rutină un control oftalmologic anual.

Țigara, aliatul principal al ridurilor și al cearcănelor
Țigara, aliatul principal al ridurilor și al cearcănelor
csid
Orice modificare privind sănătatea personală trebuie să vă trimită la medic
De ce trebuie să ne spălăm nasul cu bicarbonat
Metoda prin care ne putem păstra silueta și prelungi speranța de viață
Iulia Vântur, la CSID, despre viața din India: ”Munca la știri m-a ajutat în muzică”
Stomatologia modernă, solutia pentru cei care găseau drept scuză lipsa de timp ca să evite vizita la cabinet
Beneficiile de a avea în casă o pisică sau un câine. Explicațiile specialiștilor
salam
Ce găsim în pacheţelul şcolarului: invariabilul sandviș cu salam. Avertismentul medicilor