Greutatea indicata de cantar nu este cea mai importanta. Secretul unei sanatati de fier

femeie pe cantar

Supraponderea si obezitatea sunt un pericol real si se numara in prezent printre cele mai ingrijoratoare probleme de sanatate. Insa, astazi, expertii nu se mai concentreaza doar pe obiceiurile alimentare, ci pe intreg stilul de viata al individului.

O persoana supla, dar fara conditie fizica, este mai predispusa riscului de boli cronice decat una usor supraponderala, dar implicata in activitati fizice regulate.

"La nivel mondial, obezitatea a ajuns la un nivel de doua ori mai mare decat in 1980. In 2008, peste 1,4 miliarde de adulti, cu varsta de peste 20 de ani, erau supraponderali. Dintre acestia, peste 200 de milioane de barbati si aproape 300 de milioane de femei erau obezi", arata un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cauza numarul 1 a obezitatii si supraponderii

Supraponderea si obezitatea inseamna "acumulari anormale sau excesive de grasimi", potrivit OMS. "Cauza fundamentala a acestora este un dezechilibru energetic dintre aportul caloric si numarul caloriilor arse, in urma unui consum global crescut de alimente cu un continut caloric ridicat si a unei scaderi a implicarii in activitati fizice", mai precizeaza Organizatia.

Citește și
CSID
Care este metoda corecta de preparare a unui suc natural. Trebuie neaparat sa contina nutrienti
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Supraconsumul de calorii din alimente sau bauturi, inclusiv carbogazoase, implica nu doar un risc de ingrasare, ci si de dezvoltare de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si anumite tipuri de cancer.

Specialistii tin cont astazi de intreg stilul de viata al individului. O persoana supla, dar fara conditie fizica, este mai predispusa riscului de boli cronice decat una usor supraponderala, dar care face miscare.

Asadar, ideal este sa atingem o greutate corporala sanatoasa prin combinarea dietei echilibrate cu activitatea fizica.

Specialistii spun ca si 30 de minute de exercitii fizice, la intensitate moderata (cum ar fi mersul intr-un ritm mai alert) de cinci ori pe saptamana, sunt suficiente pentru a reduce riscul mortalitatii cu 50%. Chiar si practicate la un nivel scazut, 10 sau 15 minute pe zi, pot avea avantaje.

Un studiu publicat in 2012, in "Jurnalul European despre Cardiologie", arata ca dintr-un total de mostre prelevate de la peste 43.000 de subiecti, aproape 30% au fost clasificati ca obezi, pe baza procentajului de grasimi din organism. Jumatate dintre ei insa au fost declarati "sanatosi metabolic". Pentru ca nivelurile de colesterol, tensiune arteriala si glicemie (in conditii de repaus alimentar), impreuna cu alti factori metabolici, au fost normale – in ciuda surplusului de kilograme.

Insa cea mai importanta descoperire: odata cu introducerea activitatii fizice in analiza, riscul de boli cardiovasculare sau de cancer la subiectii obezi, "sanatosi metabolic", care practicau regulat activitati fizice, a fost acelasi ca in cazul celor cu greutate normala si cu 30%-50% mai scazut in comparatie cu cel al subiectilor obezi, care nu practicau deloc sport.

Asadar, activitatea fizica nu se rezuma doar la echilibrul energetic, ci si mai important reduce riscul multor boli si ne ajuta sa ne pastram starea de fericire si de bine.

Ca sa-ti gestionezi greutatea si sa obtii beneficii facand sport, modifica stilul de viata treptat si nu drastic. Rezultatele unor schimbari bruste, precum dietele drastice, nu sunt, de regula, de durata.

Un regim echilibrat prin care eviti aportul caloric excesiv, lipsit de interdictii extreme sau stricte, alegerea scarilor in detrimentul liftului, mersul zilnic intr-un ritm mai alert... sunt acei pasi marunti care combinati conteaza extrem de mult.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Slabesti 5 kilograme intr-o singura saptamana, cu aceste trucuri simple si la indemana oricui
Slabesti 5 kilograme intr-o singura saptamana, cu aceste trucuri simple si la indemana oricui

Sa dai jos multe kilograme intr-un timp scurt nu e tocmai cea mai buna varianta de luat in calcul atunci cand vrei sa slabesti. Rezultatele optime le obtii atunci cand iti impui un nou stil de viata.

Care este metoda corecta de preparare a unui suc natural. Trebuie neaparat sa contina nutrienti
Care este metoda corecta de preparare a unui suc natural. Trebuie neaparat sa contina nutrienti

Un suc de fructe. Iata un deliciu de la primele ore ale diminetii. Dar preparati-l corect, astfel incat sa va ofere nutrienti si nu sa se transforme intr-un dulce concentrat.

Grasimea de pe burta poate sa va salveze viata. Medicii folosesc celulele adipoase pentru a vindeca cele mai grave rani
Grasimea de pe burta poate sa va salveze viata. Medicii folosesc celulele adipoase pentru a vindeca cele mai grave rani

Din grasimea inestetica de pe burta si de pe solduri, medicii pot recolta acum celule stem, vitale in cazul unor afectiuni. Odata injectate in organism, ele pot reface rupturile de ligamente, leziunile osoase si pe cele post infarct.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.