Grasimea de pe burta poate sa va salveze viata. Medicii folosesc celulele adipoase pentru a vindeca cele mai grave rani
Din grasimea inestetica de pe burta si de pe solduri, medicii pot recolta acum celule stem, vitale in cazul unor afectiuni. Odata injectate in organism, ele pot reface rupturile de ligamente, leziunile osoase si pe cele post infarct.
In tot mai multe tari ale lumii se fac astfel de cercetari revolutionare si au fost extinse de la animale pe oameni. Rezultatele au fost prezentate astazi la Bucuresti intr-un congres international de medicina regenerativa.
Beneficiile celulelor stem recoltate din tesutul adipos sunt atent studiate de cercetatorii din intreaga lume. Din 60 de mililitri de lichid prelucrat in laborator rezulta 3 ml de suspensie in care se pot regasi 4 milioane de celule stem. Provocarea e imensa pentru cercetatori.
Citeste si: Cat valoreaza cu adevarat celulele stem si de ce unii platesc mii de euro pe iluzii
Interesant este faptul ca in multe tari printre oamenii care participa la astfel de testari medicale sunt si rudele doctorilor. Cum este si cazul unui profesor din Germania, care a experimentat pe fiul sau terapia cu celule stem din grasime pentru o ruptura de ligament.
Profesorul Alt Eckhard a povestit la Bucuresti despre cum i-a aplicat propriului copil aceasta procedura, anul trecut in noiembrie, dupa ce s-a accidentat. „S-a ales cu o ruptura de ligament lateral, a fost practic smuls de pe os. In mod normal, o astfel de ruptura are nevoie de luni intregi ca sa se vindece. Cu celule stem in 4 saptamani este complet vindecat” spune profesorul german.
Specialistii au explicat ca aceste celule, luate din tesutul adipos si injectate in zona locul traumei, regenereaza alte celule, tesuturi si vase de sange. „Aceste modificari sunt durabile”, explica profesor doctor Dana Jianu, „nu tin o luna, doua, tin ani”. Important e sa se foloseasca tesutul adipos al pacientului iar acesta sa fie in stare buna de sanatate si sa nu fumeze. „Celulele au si ele niste pretentii de la noi”.
Alte studii, facute in Bruxelles, Munchen si Houston au aratat ca metoda da rezultate si in cazul persoanelor care au suferit mastectomii sau in cazul celor cu rani deschise. De ani de zile, cardiologii isi pun si ei sperante in celulele stem. Studiile clinice de laborator au aratat ca aceste celule pot ajuta in refacerea muschiului cardiac dupa infarct, dupa cum au aratat cercetarile facute de academicianul Maya Simionescu, directorul Instititului de Biologie si Patologie Celulara
Sperante sunt acum si pentru pacientii cu diferite forme de reumatism, mai ales dupa ce in Romania, pentru prima data, o echipa de medici veterinari si chirurgi plasticieni, au injectat celule stem, recoltate din grasime, unei cateluse de 9 ani care suferea de o forma grava de reumatism. Dupa o luna si jumatate, catelusa Bibi si-a recapatat mobilitatea, iar acum se simte excelent.