Fructele si legumele pot fi TOXICE din cauza chimicalelor cu care sunt stropite. Micii producatori nu sunt controlati
Suntem in mijlocul pregatirilor de primavara pentru agricultori. Si va spunem cum descriem "ajutoarele" deja puse pe … pamint. Ne referim ceea ce generic numim "chimicale" - substantele organo-fosforice.
Suntem in Cluj, la o ferma organica. Aflam de aici ca agricultura curata se face cu mana. Oamenii aduna cu mina si buruienile si daunatorii care ataca plantele. 40% din recolta mondiala se pierde din cauza lor. Fara pesticide, paguba s-ar dubla si am risca sa ajungem la foamete mondiala. Asadar ingrasamintele si pesticidele produse in laborator sunt obligatorii pentru ca cei mai multi dintre noi sa aiba ce minca.
De la Cluj, mergem langa Urziceni, la un producator ecologic mare, care lucreaza cu supermarketurile. Inainte de a incerca aceasta cale, proprietarul afacerii s-a folosit si de chimicale. Ne spune ca, in agricultura conventionala, sunt permise chimicalele sistemice: “Sistemic inseamna ca intra in planta. Scrie pe ambalaj timp de pauza 2 saptamini, eu va spun ca nu stiu sa controleze cineva. E foarte posibil sa stropeasca azi si miine sa le culeaga pentru ca nu-I restrictioneaza nimeni. Ori asta e foarte periculos.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In cele 2 saptamini, legumele tratate devin toxice. Se gasesc fara probleme in piete. Nimeni nu face controale in acest sens. De la specialisti aflam ca, in privinta chimicalelor folosite in agricultura conventionala, totul sta in respectarea dozei. Si a timpului care trebuie lasat sa treaca de la aplicarea substantelor pina la recoltare.
Planta lupta sa traiasca si va metaboliza toxicele - in 2 sau 3 saptamini insa. De aceea, trebuie recoltata numai respectand indicatiile producatorului de chimicale.
Marii producatori sunt controlati, cei mici nu. Si din punctul acesta de vedere, un producator mare este mai sigur decit unul care vinde la piata. Oricum, culturile ecologice ocupa o suprafata prea mica, in Romania. Consumul se face preponderent pe baza de agricultura conventionala.
Odata ajunse in organismul uman, chimicalele incep sa fie metabolizate, apoi eliminate. Un adult sanatos detine toate armele de epurare a toxicelor. Copiii si adolescentii nu au insa aceste sisteme perfect dezolvate. Ar trebui expusi la doze mici. Macar pentru ei incercati variantele ecologice, chiar daca au un pret si de trei ori mai mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, copii, legume, fructe, ecologic, pesticide, bio, toxic, chimicale, buruieni, dauna, recoltare,
Dată publicare:
02-04-2017 10:39