Care este efectul real al sucurilor de fructe si legume asupra organismului. Specialistii le compara cu prajiturile dulci
Ne apropiem de primavara cu pasi repezi, iar in aceasta perioada suntem asaltati de campanii agresive de marketing pro diete.
Sunt invocate studii care spun ca sucurile de fructe si legume dau vitalitate, ard calorii si ajuta sistemul imunitar. Asa sa fie?
Suntem adaptati sa consumam preponderent vegetale pentru simplul motiv ca acestea sunt mai usor de procurat in natura decat o friptura suculenta. Dar peste tot frunzele se gasesc ca atare si nu zdrobite intr-un smoothie. La fel fuctele ori radacinoasele. Zaharul extras din toate aceste structuri complexe e la fel de daunator ca cel dintr-o prajitura.
"Sucul de portocale este benefic pentru detoxifierea organismului. Si pentru a pierde in greutate, gratie continutului de vitamina C", citim intr-unul din miile de articole online ce ridica in slavi astfel de preparate.
Este excelent sa iti incepi ziua cu un pahar plin cu vitamine. In 250 de ml de suc de portocale gasim insa aceeasi cantitate de zahar cat intr-un pahar de cola: 26 de grame, in stare pura. Cam cat au patru portocale.
Sigur, gustul e bun, iar aportul de vitamine - de necontestat. Dar zaharul, neinvelit de fibrele portocalei, se va absorbi cu viteza in sange.
Pancreasul simte asta si va declansa insulina in cantitati mari. Ca sa poata prelua zaharul si sa il transporte spre celule, unde poate fi folosit sub forma de energie.
Sub nicio forma, asadar, nu putem vorbi despre detoxifiere.
Este aceeasi reactie pe care ar dezvolta-o organismul daca l-ati bombarda cu prajituri zilnic.
De aceea, legumele si fructele se consuma, ideal, ca atare, nu prelucrate.