Situatie disperata pentru producatorii de mere. Depozitele sunt pline cu tone de fructe, insa nu le cumpara nimeni
Producatorii au depozitele pline cu tone de fructe, dar merg in pierdere - nu au cui sa le vanda si raman cu cantitati uriase. Odata cu incalzirea vremii, sunt nevoiti sa arunce o buna parte din productie, caci de la zi la zi, fructele se strica.
"In fiecare zi ca sa evitam pierederile mai mari luam merele deja stricate pentru ca din pacate nu reusim sa vindem destul de rapid."
Un astfel de producator, de exemplu, are 10 hectare de livada cu 8 soiuri de mere. In primavara anului trecut, spune el, a ajuns in baza de date a unui mare lant de supermarketuri, dar nu i s-a cerut marfa. Acum, fructele i se strica in depozit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Avel Macxn, producator: "Mergem la concurenta cu marul de import, care vine la vanzare la piata cu marul nostru la produs. 1,5 lei e un pret extrem de concurent. Noi ca sa producem marul asta ajungem undeva cu preturile de cost la preturile la care ei il vad."
Scenariul este similar si in cazul altui producator de mere. Omul se plange ca va fi nevoit sa arunce 30 la suta din productie.
Producator: "La ora actuala am cel putin 60 de toane de mere. 80% din ele numai mere extra. Noi producatorii ar trebui sa avem prioritate sa ne putem preda marfurile. Si asociatia cand am infiintat-o a fost un numar mare de membri si s-au retras. Am fost in jur de 70 de persoane si acum, daca suntem 20."
Cei care nu au posibilitatea sa ajunga la targuri sau in alte judete, in cautarea de noi piete, stau la poarta casei si vand mere de aproximativ 10-50 lei pe zi - prea putin insa, spun ei.
Producator: "In livada noastra numai balegar bagam la ele, sunt mere eco. Cel mai bun ar fi ca sa le vindem in magazine."
Legea care cerea ca pe rafturile magzinelor de la noi sa existe 51% produse romanesti sau din "lantul scurt de aprovizionare" a fost adoptata in iulie anul trecut, dar nu are inca norme de aplicare.
Comisia Europeana a cerut explicatii si vrea sa stie daca nu cumva ar limita accesul marfurilor din spatiul comunitar.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, maramures, producatori, mere,
Dată publicare:
05-03-2017 16:55